REUTERS

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я рекомендують надягати маску у двох випадках: 1) якщо ви здорові, але близько спілкуєтеся з людиною, що має ознаки респіраторної інфекції: кашель, підвищену температуру, нежить, біль у горлі; 2) якщо у вас самих є такі симптоми.

Читайте такожКарантин в Україні: всі подробиці, які важливо знати кожному (відео)

Одноразові маски використовують кілька годин, а потім обов'язково викидають. Знімати, а потім знову одягати таку маску не можна. Інакше ви ризикуєте руками рознести інфекцію по обличчю й по предметах, пише Lifehacker.

Що зробити до того, як одягнути медичну маску

  1. Ретельно вимийте руки. Якщо поблизу немає води та мила, скористайтесь дезінфікуючим гелем для рук на спиртовій основі або ретельно протріть долоні та пальці спиртовими серветками.
  2. Перевірте, чи немає на масці дефектів. Вийнявши маску з упаковки, переконайтеся, що на ній немає дірок й інших пошкоджень.
  3. Визначте, де верх, а де низ. Верхня частина маски має жорсткий край, який легко гнеться. Він потрібен, щоб маска якомога точніше повторила форму вашого носа.
  4. Визначте, де внутрішня сторона, а де зовнішня. Як правило, маски роблять двоколірними. Внутрішня частина — чисто‑біла. А зовнішня може бути забарвлена в будь‑який колір — світло‑сірий, блакитний, зеленуватий.

Як правильно одягнути медичну маску

  • Чистими руками піднесіть маску внутрішньою стороною до лицевої сторони. Нижнім краєм вона повинна накрити підборіддя, а верхнім — ніздрі й кінчик носа. Ніздрі повинні бути прикриті обов'язково!
  • Закріпіть маску на обличчі
  • Відрегулюйте носову частину. Великим та вказівним пальцями надайте верхньому гнучкому краю маски форми вашого носа
  • Розправте маску на обличчі. Вона повинна повністю закривати підборіддя та нижню частину носа. Пальцями щільно притисніть маску до обличчя і переконайтеся, що між нею і шкірою немає зазорів.

Як довго можна носити одноразову маску

  • У жодному разі не носити одну й ту ж маску довше доби.
  • Негайно замініть її, якщо вона ушкоджена або забруднена (ви активно торкалися її немитими руками, перебували у ній в тісному, забитому людьми приміщенні).