В  храмах ПЦУ посилять протиепідемічні заходи безпеки / Фото: УНІАН

У Православній церкві України посилять заходи протиепідемічної безпеки у храмах, використовуватимуть засоби дезінфекції, зокрема для підтримання чистоти ікон та інших святинь у зв’язку із загрозою поширення коронавірусу.

Про це повідомляє прес-служба Київської митрополії ПЦУ.

Читайте такожУ МЗС заявляють, що не залишать жодного українця з проблемою коронавірусу за кордоном

Відео дня

У зв’язку із запровадженням в Україні карантинних заходів через загрозу поширення коронавірусу та захворювання Covid-19 ПЦУ закликає з уважністю та розумінням поставитися до рекомендацій, рішень та заходів з боку держави та органів місцевого самоврядування, органів охорони здоров‘я.

Крім того церква закликає українців у ставленні до ситуації, що виникла у зв’язку з пандемією, уникати двох крайнощів – як ігнорування реальної небезпеки, так і впадання у паніку.

Також у ПЦУ заохочують з підвищеною увагою ставитися до особистої гігієни, використовувати ефективні засоби дезінфекції.

«У помісних церквах, які раніше зіткнулися з викликом епідемії, було рекомендовано вживати низку заходів, зокрема: посилити заходи протиепідемічної безпеки у храмах, використовувати засоби дезінфекції, зокрема для підтримання чистоти ікон та інших святинь; на час пандемії, а особливо у разі наявності підвищеної небезпеки у конкретних місцевостях, достатнім виявом шанування святинь (Хреста, ікон, святих мощей) може бути поклоніння/поклон перед ними, без цілування; зазначене також може застосовуватися до особистих вітань та вияву пошани між членами церкви, зокрема між священнослужителями і мирянами під час подання благословення», - йдеться в повідомленні.

Крім того, рекомендується тимчасово не переносити святині (святі мощі, шановані ікони) з місць їхнього постійного збереження та використовувати одноразові стакани для запивання після прийняття Причастя.

«При застосуванні наведених вище рекомендацій немає обґрунтованих підстав вживати узагальнене обмеження на проведення регулярних богослужінь», - підкреслюють в ПЦУ.

Читайте такожБез паніки: подробиці загальнонаціонального карантину в Україні (відео)

«Важливо у цей час, коли і все людство загалом, і Україна зокрема переживають випробування – посилити молитви до Бога за припинення згубної пошесті, за уздоровлення хворих та за лікарів і всіх, хто у час загроз жертовно служить ближнім», - резюмували в ПЦУ.

Довідка УНІАН. В кінці грудня влада Китаю повідомила про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу COVID-19. Вірус передається від людини до людини, інкубаційний період становить близько двох тижнів.

За минулі три місяці новий коронавірус розповсюдився за межі Китаю, кількість хворих у світі перевищила 100 тисяч осіб.

11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про пандемію коронавірусу у світі.

В Україні на сьогодні зафіксований один лабораторно підтверджений випадок інфікування коронавірусом.

Починаючи з 12 березня в Україні оголошено загальнонаціональний карантин.