Карантин вводиться на три тижні / фото: УНІАН

В Україні із сьогоднішнього дня, згідно рішення Кабінету міністрів, вводиться карантин в усіх навчальних закладах строком на три тижні у зв'язку з ризиком поширення коронавірусу.

Читайте такожУкраїнців закликали не вживати алкоголь через коронавірус

Як передає кореспондент УНІАН, станом на четвер, 12 березня, у більшості регіонів повністю закриті школи та дитячи садочки; адміністраціями вищих навчальних закладів також приймаються рішення про припинення навчання.

Проте у деяких обласних центрах з різних причин, зокрема, через несвоєчасне оповіщення, роботу деяких закладів було продовжено.

Так, у Тернополі через масову неготовність батьків до оголошеного карантину роботу дитячих садків продовжили ще на два дні. Після повідомлення про запровадження карантину до міської ради Тернополя надійшло багато звернень від батьків дітей-вихованців дитячих садків, які скаржились, що не встигають вирішити, з ким залишити дитину. У зв’язку з цим виконавчий комітет вирішив, що впродовж 12-13 березня у дитячих садках міста працюватимуть так звані чергові групи.

«Батькам для відвідування їхніми дітьми таких груп необхідно буде підписати згоду, що вони ознайомлені зі спеціальним режимом роботи дошкільних навчальних закладів», - підкреслили у міськраді Тернополя. Вже з суботи, 14 березня, дитячі садки Тернополя будуть повністю на карантині.

У Харкові, станом на 12 березня, школи та дитячі садочки працюють у звичному режимі.

Як повідомив у своєму Телеграм-каналі харківський міський голова Геннадій Кернес, відсьогодні у місті вводиться тритижневий карантин в установах з масовим перебуванням людей; проте школи і дитсадки не закриватимуть.

Водночас, за інформацією Кернеса, у школах будуть введені обмеження: для середніх і старших класів буде скасована багатокабінетна система, навчальний процес проходитиме в одному класі. Вранці діти будуть проходити медичний огляд. Самі ж школи будуть додатково дезінфікувати.

Читайте такожЩе одного українця госпіталізували з підозрою на коронавірус

У свою чергу після сьогоднішнього засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в області голова Харківської ОДА Олексій Кучер закликав керівництво обласного центру переглянути своє рішення та виконати постанову Кабінету міністрів про закриття на карантин усіх учбових закладів.

У Чернівцях дошкільні навчальні заклади сьогодні також працюють у штатному режимі. Як повідомив міський голова Олексій Каспрук, оскільки постанова уряду щодо введення карантину в Україні була оприлюднена в середу досить пізно, міська влада не встигла вчасно попередити батьків та адміністрації дитсадків щодо необхідності їх закриття на карантин. Каспрук додав, що з 13 березня дитсадки Чернівців будуть закриті.

«З п’ятниці вони припиняють виховний процес. Продукти вже завозити не будемо. Тому з п’ятниці всі діти Чернівців мають перебувати вдома, бажано під наглядом дорослих», – сказав міський голова.

Також через аналогічні причини 12 і 13 березня працюватимуть дитячі садки у Чернігові, Рівному та Полтаві, але лише у черговому режимі, після чого їх планують повністю закрити.

Загалом, влада на місцях стверджує, що отримує багато скарг батьків через закриття дитсадків, тому у деяких випадках вивчається можливість продовження роботи чергових груп.

Так, у Сумах, місцева влада заявила, що планує зберегти роботу чергових груп у дитсадках упродовж дії карантину (до 3 квітня включно). Також 12-13 березня сумські школи планують приймати учнів для позашкільної роботи.

Читайте такожВідсьогодні в Україні запроваджують карантин через коронавірус

«У найближчі два дні, 12 та 13 березня, у школах Сум діятиме так званий перехідний період: заклади забезпечуватимуть прийом учнів (із медперсоналом) без організації освітнього процесу», – зазначили у міськраді Сум. Планується, що упродовж карантину дітей у чергові групи у дитсадках прийматимуть виключно після медичної перевірки (зовнішній огляд, вимірювання температури).

У свою чергу МОЗ сьогодні нагадав про адміністративну та кримінальну відповідальність за невиконання рішення уряду щодо карантину.

«Міністерства, центральні органи виконавчої влади і місцеві органи влади будуть звітувати щодня МОЗ про стан виконання постанови про карантин. Міністерство щодня зводитиме інформацію і передаватиме її Кабінету міністрів з певними пропозиціями... Ми разом з інформацією будемо надавати пропозиції, як реагувати на тих, хто не виконує постанови Кабміну. Це 100% буде і адміністративна, і кримінальна відповідальність", - заявив заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко, коментуючи незакриття шкіл на карантин у Харкові.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня уряд затвердив обмежувальні заходи через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19. Зокрема, заплановано введення карантину в навчальних закладах строком на три тижні – з 12 березня.