Українцям компенсують заробіток, втрачений при хворобі / УНІАН

Фонд соціального страхування України (ФССУ) профінансує надання допомоги з тимчасової втрати працездатності, що компенсує застрахованій особі втрачений заробіток за час лікування, зокрема, при виявленні лікарем симптомів гострого респіраторного захворювання і підозри на COVID-2019.

Про це повідомляється на сайті ФССУ.

У повідомленні зазначається, що розмір виплат за лікарняними, як і зазвичай, залежить від тривалості страхового стажу та визначається виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Цей вид матеріального забезпечення виплачується фондом починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності і до моменту одужання або встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності (перші п'ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

Відео дня

Крім того, у разі хвороби дитини до 14 років для особи, яка буде здійснювати догляд за ним вдома або в умовах стаціонару, фонд компенсує втрачений за цей час заробіток починаючи з першого дня звільнення.

Читайте такожУкраїнським туристам в умовах коронавірусу пропонують страховки на випадок невиїзду

У той же час в ФССУ відзначили, що законодавством не передбачено надання фондом допомоги по догляду за дітьми, які не є хворими і знаходяться будинку через накладеного карантину.

Для отримання допомоги з тимчасової втрати працездатності від ФССУ застрахована особа повинна передати отриманий листок непрацездатності роботодавцю. Для надання працівнику матеріального забезпечення роботодавець заповнює заяву-розрахунок за встановленою формою і передає в робочий орган фонду у паперовому або електронному вигляді.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про пандемію коронавірусу у світі.

Читайте такожФонд соцстрахування розповів про компенсації потерпілим від нещасних випадків у перші місяці року

11 березня Кабінет міністрів прийняв рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня. Уряд ввів обмеження на проведення масових заходів, в яких заплановано участь 200 і більше чоловік, але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також введено карантин у навчальних закладах терміном на три тижні.

За даними Міністерства охорони здоров'я, на ранок п'ятниці, 13 березня, в Україні були зафіксовані три лабораторно підтверджених випадків інфікування коронавірусом.

Сьогодні в Україні зареєстровано перший випадок смерті від COVID-2019.