Ілюстрація REUTERS

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький заявляє, що штрафи за порушення обсервації при коронавірусі складатимуть до 34 тис. грн.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час брифінгу, відповідаючи на питання щодо видів та розмірів штрафів у рамках адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення обсервації та умисне зараження людей коронавірусом, що планується прописати у законопроекті щодо заходів протидії небезпеці.

Читайте такожУ Раді хочуть ввести кримінальну відповідальність за умисне зараження коронавірусом

Відео дня

"Мається на увазі, що людина, яка знає, що у неї коронавірус, яка має довідку лікаря, де встановлений діагноз, і вона перебуває або на самоізоляції, бо не всі з коронавірусом мають бути госпіталізовані... Або людина з інфекційної лікарні встала і пішла - вона наражає людей на небезпеку. І тут може бути відповідальність адміністративна або кримінальна", - пояснив депутат.

Він додав, що коли людина попереджена, вона точно є розносником хвороби, то вона "має знати, що буде небезпека кримінальної відповідальності".

"Що стосується адміністративної відповідальності, - це штрафи... від 17 до 34 тис. грн. Якщо ми беремо Австрію, то це 2 тис. 200 євро, якщо ми беремо Іспанію, то це теж приблизно 2 тис. євро", - зауважив Радуцький.

Він наголосив, що йдеться про людей, яким встановлено діагноз, лікар виписав довідку про хворобу, то в такому разі людину можуть покарати.

"Маються на увазі тільки доведені випадки, коли є встановлений діагноз", - уточнив Радуцький.

Депутат нагадав, що у 325-й статті Кримінального кодексу прописана відповідальність за розповсюдження особливо небезпечних інфекцій.

"Просто ця стаття (яку пропонується впровадити - УНІАН) діятиме... тільки 3 місяці, тимчасово. І тільки стосовно COVID-19", - додав голова профільного парламентського комітету.

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді готується до розгляду законопроект щодо заходів протидії коронавірусу, який передбачає кримінальну відповідальність за умисне зараження людей.

За словами Радуцького, це тимчасовий законопроект, строком дії на три місяці, і лишилося дві непогоджені поправки - від Міністерства внутрішніх справ.

У законопроекті йдеться, зокрема про оперативну закупівлю товарів, робіт на послуг, необхідних для ліквідації та недопущення епідемії коронавірусу через переговірну процедуру, скорочену до одного дня; можливість 100-відсоткової попередньої оплати за товари, роботи та послуги, що закуповуються для запобігання та боротьби з коронавірусом. Також ідеться про звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповуються для запобігання та боротьби з коронавірусом.

Крім того, йдеться про надання населенню можливості працювати дистанційно в умовах карантину або йти у відпустку; заборону на проведення заходів державного нагляду та контролю на час здійснення заходів, пов'язаних із запобіганням та боротьбою з коронавірусом; віднесення введення карантину до форс-мажорних обставин.

Також в документі передбачається адміністративна відповідальність за порушення обсервації та кримінальна відповідальність - за умисне зараження людей.