Мешканцям ОРДЛО теж загрожує коронавірус / facebook.com/president.gov.ua

У випадку спалаху в Україні нового коронавірусу люди з окупованих територій Донбасу, які переходять через лінію розмежування - передусім люди похилого віку, - перебувають у найбільшій групі ризику.

Як повідомило hromadske, про це заявила глава представництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Флоренс Жіллєтт.

"Справді, більшість людей, що живе поблизу лінії розмежування і перетинає її - зокрема в Станиці Луганській - це люди таких вікових категорій (віком від 60 років - ред.). Ми знаємо, що багато з тих, хто перетинає лінію розмежування - це пенсіонери, а більшість пенсіонерів підпадає під цю категорію", - зазначила Жіллєтт.

Відео дня

За її словами, жителі окупованих територій Донбасу тривалий час перебували в зоні конфлікту - це негативно вплинуло на їхній стан здоров’я і цей чинник також потрібно враховувати, коли йдеться про можливий спалах коронавірусу в Україні.

Читайте такожВ РНБО пояснили, як коронавірус потрапив на окупований Донбас

Система охорони здоров’я на Донбасі, каже Жіллєтт, яка й без того перевантажена через бойові дії, може ще більше постраждати в разі спалаху коронавірусу. Вона вбачає один із головних ризиків у тому, що епідемія COVID-19 "виснажить ресурси системи охорони здоров’я, аби реагувати й на інші захворювання".

"І видається, що це один із головних викликів, який спричиняє новий коронавірус, що ми бачили в Китаї чи Італії. І йдеться не про слабкі системи охорони здоров’я - це дуже великі країни з хорошою медициною, і там переповнення лікарень може статися швидше, ніж очікується", - зазначила вона.

Як повідомляв УНІАН, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков 13 березня заявив про те, що в окупованій Горлівці зафіксовано 12 випадків нової коронавірусної інфекції.