Ілюстрація / REUTERS

На Житомирщині за кошти резервного фонду закуплять сучасний діагностичний апарат для швидкого виявлення COVID-19.

Як повідомила прес-служба Житомирської облдержадміністрації, про це йшлося сьогодні на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Читайте такожОбласні та районні лікарні не мають достатньої кількості апаратів штучної вентиляції легень - депутат Кулініч

Відео дня

Така діагностична система, за словами представників управління охорони здоров’я ОДА, дасть можливість точно та швидко визначати коронавірусну інфекцію. Адже експрес-системи, які, за даними МОЗ, мають найближчим часом надійти до регіонів, дають можливість виявити коронавірус лише на 5-6 день від моменту інфікування людини.

"Тест-системи, які наразі використовує Житомирський обласний лабораторний центр для підтвердження чи спростування COVID-19, піддаються аналізу протягом 4-6 годин. Між здійсненнями таких аналізів апарат повинен мати перерву в роботі, тому перевірка матеріалів на коронавірусну інфекцію займає досить багато часу", - пояснили в прес-службі облдержадміністрації.

Сучасний апарат дасть можливість здійснювати тести з першого дня підозри і приблизно за дві години. Члени обласної комісії підтримали питання щодо виділення коштів на придбання автоматизованої портативної системи виявлення нуклеїнових кислот iPonatic.

На ці цілі спрямують кошти з резервного фонду для придбання діагностичного набору для виявлення нуклеїнової кислоти нового коронавірусу (2019-nCoV) (флуорисцентний ПЛР-аналіз) у сумі 1 млн 155 тис. грн та 240 наборів тестів на суму 300 тис. грн.

Також в області на 30 днів призупинять діяльність розважальних закладів.

Як повідомляв УНІАН, 13 березня у Радомишлі Житомирської області від коронавірусу померла 71-річна жінка, яка 1 березня повернулася з Польщі і не одразу звернулася до лікаря. У Житомирі та Житомирській області обмежено масові заходи.

У Житомирі в рамках карантину тимчасово закривають кафе та ресторани з 19 березня.