Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила закон, який звільняє від податку на додану вартість медичні товари, ввезені в Україну закупівельною організацією за рахунок державного бюджету.

Як передає кореспондент УНІАН, за законопроект № 2539 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету» проголосували 295 народних депутата.

Законом передбачається внести низку змін до Податкового кодексу, зокрема запроваджується положення про нерозповсюдження низки різниць, що виникають при здійсненні фінансових операцій, на операції закупівельної організації з безоплатного постачання (розподілу) медичних товарів, придбаних такою організацією за кошти державного бюджету або кошти грантів (субгрантів) Глобального фонду.

Відео дня

Читайте такожТест-системи для діагностики нового коронавірусу наявні в 15 областях - МОЗ

Крім цього, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України медичних товарів, що закуповуватимуться за кошти державного бюджету спеціальним суб’єктом – закупівельною організацією.

Також передбачено, що положення податкового законодавства про необхідність нарахування компенсуючих податкових зобов’язань та пропорційне віднесення сум податку на додану вартість до податкового кредиту не розповсюджуються на операції, звільнені від оподаткування податком на додану вартість відповідно до цього законопроекту.

Закон приводить норми Податкового кодексу у відповідність з іншими нормами чинного законодавства, зокрема із законами «Про публічні закупівлі», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів і медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі» тощо.

Читайте такожЖитомирщина закупить діагностичний апарат для швидкого виявлення коронавірусу

Як ідеться у пояснювальній записці до законопроекту, основним його завданням є підвищення економії бюджетних коштів під час закупівель медичних товарів завдяки звільненню операцій із закупівлі відповідних товарів за кошти державного бюджету від оподаткування податком на додану вартість.

«Це надасть змогу закуповувати більше медичних товарів при існуючих обсягах бюджетного фінансування програм у сфері охорони здоров’я. Також, звільнення від оподаткування названих операцій може стимулювати зростання пропозиції на медичні товари для закупівель за кошти державного бюджету, що в свою чергу посприяє підвищенню конкуренції серед учасників закупівель та зниженню вартості медичних товарів», - йдеться у пояснювальній записці.

Раніше сьогодні Рада ввела кримінальну відповідальність за порушення карантинних заходів.