Ілюстрація REUTERS

На тлі поширення коронавірусу COVID-19 по всьому світу підвищився попит на медичні маски, тому відшукати їх в аптеках Києва, наприклад, дуже складно. А ще багато компаній підняли ціни на цей виріб.

Читайте такожЯк зробити антисептик для рук вдома: прості рецепти

Для того, щоб убезпечити себе та інших людей, можна зробити захисну маску самостійно в домашніх умовах. УНІАН детально розповість, як зшити вдома цю саму маску.

Як пошити маску: простий спосіб

Для того, щоб швидко пошити маску, вам знадобиться квадратний відріз льону або щільної бавовни. Щодо розмірів, орієнтуйтеся самі, який відріз вам потрібен. Також будуть потрібні дві резинки.

Складіть тканину вдвічі та зберіть гармошкою. Краї зігніть і прошийте (можна руками, а можна й на швейній машинці). Просуньте резинки та зав'яжіть їх вузликом. Все, ваша маска готова!

Відео: КП

Як пошити маску з "фільтром"

Для того, щоб зшити таку маску, вам знадобиться всі те ж, що й для маски вище, плюс нетканий матеріал як "фільтр". Його можна купити у швейному магазині, наприклад. Коли будете шити маску, "фільтр" вкладіть між шарами основного матеріалу — льону або бавовни.

Захисна маска з ватою

Беремо бинт, який точно знайдеться у кожного в домашній аптечці. Для створення маски достатньо відрізка 60х14 см (довжина та ширина). Ватяну прокладку робимо розміром 14 см. Відрізаємо 60 см бинта і загортаємо у нього вату.

Зав'язки для такої маски робляться із залишків бинта, які згортаємо трубочкою. Потім протягуємо зав'язки в нижній і верхній частинах пов'язки та прошиваємо.

Найпростіша маска: як зробити

Для того, щоб зробити таку маску, вам знадобляться тільки паперові рушники і канцелярські резинки. Складіть рушники в кілька разів, щоб вийшла гармошка. До кінців прикріпіть резинки, за допомогою яких маска буде кріпитися на обличчя.

Кому варто надягати маску

  • тим, хто контактує з хворими;
  • тим, у кого є ознаки респіраторного захворювання, особливо кашель;
  • для безпеки в громадських місцях.

Пам'ятайте, що захисна ватно-марлева пов'язка повинна закрити підборіддя, ніс і рот – до очей. Таку маску потрібно змінювати через 3-4 години.