Гори Карпати - один з найкращих варіантів для відпочинку в Україні / Фото УНІАН

На свій страх і ризик: готуємося до поїздки у відпустку в умовах карантину

09:01, 18.03.2020
11 хв. Туризм

Зловісний коронавірус безжалісно руйнує плани багатьох українських туристів на відпочинок на травневі свята, а то й взагалі на літо. Через невизначеність, викликану карантином в Україні, скасуванням транспортного сполучення, валютними коливаннями, а також закриттям кордонів з Євросоюзом, багато українців вже втратили віру, що в найближчі місяці їм вдасться відпочити так, як планувалося. УНІАН.Туризм зробив добірку місць в Україні, поїздку куди на «травневі» можна почати готувати вже зараз, хоча й на свій страх і ризик. Тим більше, що в період карантину з'явилося багато вільного часу.

Якщо ви з тих, хто вирішив не піддаватися загальній паніці та істериці, а з надією дивитися в майбутнє, то напевно навіть в умовах всеукраїнського карантину роздумуєте над тим, куди б відправитися відпочивати на травневі свята, ну або на літо. Все ж карантин в країні не буде тривати вічно (ми дуже на це сподіваємося). Тим більше, чим ще зайнятися вдома, як не вивченням потенційних місць для відпочинку в майбутньому? Зрозуміло, певний ризик є – раптом карантинні заходи затягнуться довше, ніж очікувалося – але ж краще підготуватися, ніж згаяти момент, чи не так?

Що можна підготувати вже зараз на травневі свята

Отже, які напрямки краще вибрати? Зрозуміло, в першу чергу краще зосередитися на відпочинку в Україні. Адже той же ЄС на цілий місяць ввів заборону на в'їзд для громадян третіх країн, і немає гарантії, що ці заходи не триватимуть довше. Водночас карантинні заходи в Україні передбачають обмеження на пересування всередині країни громадським транспортом – потягами, автобусами, літаками. Оскільки поки невідомо, скільки така заборона триватиме, зайнятися купівлею квитків зараз не можна. На сайті тієї ж «Укрзалізниці», наприклад, просто не видають на продаж квитки на найближчі 45 діб.

Читайте такожТуризм в умовах коронавірусу: чи є шанси на відпустку в недалекому майбутньому

Відео дня

При цьому на своєму автотранспорті можна переїжджати. Ми, звичайно ж, не закликаємо вас вирушати в поїздки зараз під час карантину, краще пересидіти вдома. Але однозначно, коли обмеження скасуються, ті, у кого є свої машини, опиняться у виграші, адже вони зможуть відправитися на відпочинок навіть у разі підвищеного ажіотажу на квитки на поїзди-автобуси.

А ось про що можна подбати вже зараз – так це житло. На популярних сайтах з бронювання житла для туристів зараз відкриті всі доступні пропозиції, в тому числі на початок травня. Місцеві готелі/апартаменти поки що не встигли підняти ціни, хоча слід бути готовим, що по мірі зростання ажіотажу на відпочинок в Україні (все ж у багатьох закордонні подорожі можуть зірватися), вони можуть традиційно скористатися ситуацією і підняти ціни. Це ще один аргумент на користь того, щоб попередньо забронювати житло вже зараз.

Коронавірус зруйнував плани багатьох українських туристів / Фото REUTERS

Тільки ось вам наша порада: замовляйте житло без передоплати, з можливістю безоплатного скасування бронювання. Це може бути трохи дорожче, ніж з оплатою наперед, але зате у разі зміни планів ви нічого не втратите.

Куди поїхати по Україні на травневі

Мабуть, одним з найперспективніших видів відпочинку в пост-коронавірусних умовах стане «зелений» туризм, тобто подорожі ближче до природи, подалі від цивілізації. Один з варіантів – податися в Українські Карпати, де є чим зайнятися в будь-який час року. Місця там теж достатньо, тому вам точно вдасться уникнути натовпів туристів, блукаючи по горах і лісах.

Читайте такожSlow travel на Закарпатті

Українські Карпати, що розтягнулися на чотири області – Львівську, Івано-Франківську, Закарпатську та Чернівецьку – дійсно неймовірно різноманітні. Тут абсолютно різні висоти та рельєфи, а тому знайдуться і круті підйоми для туристів-екстремалів, і простіші маршрути для любителів спокійнішого відпочинку. З наших попередніх матеріалів ви вже могли дізнатися про те, як підкорити Містичні Шпиці – гори, де похований «карпатський Робін Гуд», Гуцульські Альпи – мальовничі Мармароси на кордоні з Румунією. Також ми ділилися досвідом походу на одну з найскладніших вершин України гору Піп Іван Чорногірський, на вершині якої височить Білий слон – колишня польська астрономічна обсерваторія. Далі був підйом на четверту за висотою гору Українських Карпат – грозовий Петрос. Крім того, ми розповідали, як підкорити найвищу гору України – красуню Говерлу. Далі була не дуже велика, але горда гора Пікуй – найвища географічна точка Львівської області на кордоні із Закарпаттям, а також гора Парашка – головна вершина Сколівських Бескидів. Не забули ми і про маршрути для легких походів полониною Боржава, яка ідеально підходить для новачків.

До речі, якщо ви захочете максимально ізолюватися від людей на час свого відпочинку в Карпатах, ось вам корисні поради про те, як вижити у триденному поході в гори з наметом.

Читайте такожЧорний Черемош і "Білий слон": чим дивує туристів Верховина - столиця Гуцульщини

Якщо ж ви не готові настільки віддалятися від цивілізації, радимо звернути увагу на більш облагороджені райони Карпат. В першу чергу мова йде про Яремчанщину в Івано-Франківській області, де традиційно до весняно-літнього сезону готують чимало додаткових активностей для туристів. Наприклад, травень-червень ідеально підходять для сплавів по гірських річках (хоча в цьому році з цим можуть бути проблеми, оскільки зима була безсніжна і річки не встигли повноцінно наповниться водою). Але і без цього там є чим зайнятися, про що докладніше можна прочитати в нашому попередньому матеріалі.

Якщо ж ви все ж не готові їхати в популярне серед українців Яремче, можна звернути увагу на інші селища Івано-Франківщини – наприклад, Ворохту та Верховину. Також цікавим буде відвідання Дністровського каньйону, що простягнувся через Івано-Франківську, Тернопільську, Чернівецьку та Хмельницьку області. Тут можна і по річці відправитися в круїз, і сплав влаштувати, і помилуватися птахами.

У Закарпатській області також є гарні невеликі селища, де можна чудово відпочити. Там не буде великих натовпів туристів, зате буде де спокійно погуляти, насолоджуючись природою, і куди поїхати на екскурсію. В першу чергу мова йде про Пилипець та Воловець.

На Львівщину ж можна відправитися поправити здоров'я (і фізичне, і психічне після всієї цієї паніки) – на курорти Трускавець, Моршин чи Східниця. Тут ви і водичку попити зможете корисну, і пройти оздоровчі процедури, і де погуляти навколо є.

Читайте такожЧарівні джерела Трускавця: секрети найбільшого оздоровчого курорту України

Якщо ж хочете ще ближче до цивілізації, то можна вибрати поїздку вихідного дня до міста побільше. Варіантів багато – і Дрогобич на Львівщині, який цілком може стати гідною альтернативою переповненому Львову, і затишний Самбір, який поки ще не встигли облюбувати туристи, і Кам'янець-Подільський на Хмельниччині з його знаменитим замком, і Ужгород на Закарпатті, де можна змістовно провести цілий вікенд.

До речі, українські замки – це окрема історія, гідна уваги. УНІАН.Туризм свого часу випустив цілу серію матеріалів про них, і зараз прийшов час зайнятися дослідженням не далеких європейських замків, а наших рідних, які також зберігають чимало захоплюючих історій і загадок: фортифікації войовничої Хмельниччини, містичної Львівщини, давньої Рівненщини, середньовічного Закарпаття, палацової Чернігівщини, багатогранної Тернопільщини, а також Луцька та Хотина.

Кардинально протилежний варіант – відправитися на південь, ближче до моря, в нашому випадку – Чорного або Азовського. Зрозуміло, в першу чергу на думку приходить Одеса. Але варто розуміти, що це і найпопулярніше «морське» місто країни, де буде великий ажіотаж – звідси і людей багато, і ціни чималі.

Читайте такожДайте їм шанс. Українців кличе в гості найбільш прифронтовий курорт

Тим не менш, можна звернути увагу на курортні містечка поменше – Кирилівка, Бердянськ, Чорноморськ, Лазурне, Залізний порт, Затока, Кароліно-Бугаз, Очаків. Звичайно, варто розуміти, що, на жаль, вітчизняний морський відпочинок досить суворий і нещадний, але важкі часи вимагають жертв. Якщо хочете, щоб було максимально дико і поменше людей – радимо звернути увагу на курорт Росєйка в Одеській області або ж Кінбурнську косу в Миколаївській області.

Окремим пунктом стоїть Херсонщина, яка вже котрий рік після анексії Криму намагається зайняти вакантне місце головного літнього курортного регіону. Тут все ще є певні проблеми з інфраструктурою та якістю обслуговування, але й гідні уваги місця також є. В першу чергу це унікальний природний заповідник Асканія-Нова, де можна в природному середовищі побачити зебр, бізонів, муфлонів, антилоп, ланей, коней Пржевальського та інших копитних, а також майже 300 різних видів птахів і унікальну рослинність. А ще безлюдний острів Джарилгач, Арабатська стрілка, Нова Каховка... Словом, вибрати є з чого.

Ще один відмінний весняний варіант відпочинку на Лівобережжі України – відвідати острів Хортиця в Запорізькій області. Якраз у травні цей національний заповідник покривається свіжою рослинністю і унікальними польовими травами, тож це найкращий час, щоб поїхати сюди. Тим більше, що крім природи тут також є на що подивитися – в першу чергу це комплекс «Запорізька Січ» і Музей історії запорізького козацтва, а в більш теплу пору ще й поплавати можна на тутешньому пляжі.

Якщо ж не хочете ризикувати забиратися далеко, а хочете бути ближче до Києва, у нас для вас є кілька варіантів. Найпростіший спосіб – влаштувати собі короткочасну екскурсію з міста, щоб вранці виїхати, а ввечері повернутися додому. Варіантів тут безліч, починаючи від організованих екскурсій і закінчуючи самостійними виїздами. Букській каньйон в Черкаській області, Коростишівський каньйон на Житомирщині, парк природи «Беремицьке» на Чернігівщині, Дендрологічний парк «Олександрія» у Білій Церкві на Київщині, дендропарк «Софіївка» в Умані, Київське і Канівське водосховище – це лише кілька ідей для поїздки на один день зі столиці.

Читайте такожВіртуальний туризм: звідки на Google-картах з'являється інформація

Крім того, на Київщині зараз велику популярність набувають заміські СПА-готелі. Благо, варіантів під Києвом для цього достатньо – на будь який смак та бюджет. Ну як на будь-який бюджет, зрозуміло, не варто бути наївними – столиця є столиця, і ціни тут будуть все ж таки вищими, ніж в середньому по Україні. І чим вони вище, тим більше послуг вам запропонують. Так, ціни на стандартні номери в приміських СПА-готелях або спортивних клубах стартують приблизно від 1 тисячі гривень за ніч, а за відпочинок з повним набором СПА-процедур запросять не менше 3 тисяч гривень з людини на добу. Територіально вони розташовані в таких містах та селищах як Ірпінь, Буча, Вишеньки, Глібівка, Гатне, Гостомель, Конча-Заспа, Ворзель, а також в котеджних селищах уздовж приміських трас неподалік від Києва.

***

Пандемія коронавіруса і спричинений нею глобальний карантин, безумовно, попсували нервів українським туристам, які вже встигли побудувати собі грандіозні плани на «травневі» і на літо, але в нинішніх умовах змушені від чогось відмовитися. Зрозуміло, можна страждати вдома, передчуваючи депресивну відпустку на дивані, а можна оперативно переграти свої плани, щоб встигнути отримати хоч якийсь відпочинок, доступний на сьогоднішній день. Можливо, це буде трохи не те, що ви планували, але воно також може подарувати вам нові незвичайні враження. Головне – настрій.

Бережіть себе і пам'ятайте: карантин – це не назавжди. Рано чи пізно все владнається, і ми всі з вами знову зможемо відправитися в захоплюючі поїздки!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся