Прикордонники розповіли про ситуацію на кордоні / фото dpsu.gov.ua

У Держприкордонслужбі України розповіли про ситуацію на кордоні після запровадження обмежувальних заходів.

Про це в коментарі УНІАН повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко.

За його словами, після закриття низки пунктів пропуску та заборони на пропуск іноземців фіксується значне зниження пасажиропотоку.

Відео дня

"Загалом державний кордон вчора перетнули трохи більше 45 тис. осіб... До цього в середньому кордони перетинали близько 150 тис. осіб на добу", - зазначив він.

Переважна більшість людей, які перетнули вчора кордон, - це українці, які поверталися додому. Однак є й українці, які виїжджали за межі країни, зокрема, до Росії та до країн, що межують на західній ділянці кордону.

Читайте такожСьогодні опівдні в Україні припиняються залізничні, авіа- та автобусні пасажирські перевезення

Демченко уточнив, що більшість іноземних громадян минулої доби виїжджали за межі України, але були такі, які намагалися перетнути кордон на в'їзд (83 іноземцям було відмовлено у в'їзді в країну).

"Крім того, з 17 березня продовжується робота на західній ділянці кордону щодо перевезення українців, які в пішому порядку знаходилися перед пунктами пропуску в сусідніх країнах і слідували без транспортних засобів. Оскільки у пішому порядку зараз перетнути кордон неможливо, то прикордонники за ситуацію стежили постійно... До цього ми проводили роботу з місцевою владою, яка виділила автобуси, і такі автобуси постійно курсують і перевозять наших громадян через державний кордон", - розповів він, зауваживши, що найбільший потік громадян, які перетинають кордон у пішки, спостерігається на кордоні з Польщею, Угорщиною та Словаччиною.

Загалом за добу у такий спосіб через кордон було перевезено майже 4 тис. українців, а від початку обмежувальних заходів, які запровадили сусідні країни, майже 7,2 тис. осіб.

"Ситуацію ми постійно відслідковуємо, аби допомогти в межах наших можливостей українцям повернутися додому", - наголосив він.

За словами Демченка, на кордоні продовжують проводити температурний скринінг. Так, вчора прикордонники зафіксували підвищену температуру в одного українця, який прилетів до країни літаком, його направили до однієї з лікарень у Києві.

Він зазначив, що перевірити, які пункти пропуску наразі функціонують, можна на сайті та на сторінках Держприкордонслужби у соцмережах, однак варто звертати увагу й на ті обмежувальні заходи, які запроваджені у сусідніх країнах.

"Якщо, наприклад, з українського боку відкрито більше автомобільних пунктів пропуску, то, коли від 15 березня Польща закрила свій кордон, то фактично на кордоні з українського боку функціонують три пунки пропуску, якими можна перетнути кордон, це Рава-Руська, Краківець і Ягодин", - уточнив речник ДПСУ.