Вірусолог Наталія Жолобак розповіла, коли епідемія коронавірусу піде на спад / УНІАН

Вірусолог Надія Жолобак: Вірус "не зацікавлений" в смерті людини, його "завдання" - не вбити, а максимально довго існувати в довкіллі

16:35, 18.03.2020
8 хв. Інтерв'ю

Кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України Надія Жолобак розповіла УНІАН про те, чому темпи поширення коронавірусу не мають дивувати, для кого COVІD-19 особливо небезпечний і що станеться з епідемією в найближчі місяці і роки (рос.).

Скажіть, чи очікували вірусологи, що коронавірус буде розповсюджуватись так швидко?

Це стандартні темпи розповсюдження. Міграція населення в світовому масштабі дуже велика, ми за години можемо дістатись з одного материка на інший. І така мобільність має свою негативну складову.

З моменту виникнення вірусології як науки – а це вже більше ста років – вченими детально вивчено механізми розмноження вірусів, закономірності їх взаємодії з чутливими клітинами, особливості імунної відповіді організму на інфекційний процес, викликаний саме вірусами, а не мікробами. І реакція організму на коронавірусну інфекцію відповідає усім відомим закономірностям.

Відео дня

Але ми знаємо також, що будь-який вірус при неодноразовому послідовному інфікуванні (цей процес називається пасуванням вірусів), яке відбувається під час спалаху епідемії, поступово зменшує свою активність, відбувається його атенуація (адаптація вірусу до об’єкта, який він атакує, в напрямку зменшення агресивності). Тобто, з кожним пасажем вірусу, з інфікуванням кожного наступного, вірус знижує свою інфекційну активність: це природний процес.

З кожним пасажем вірусу, з послідовним інфікуванням кожної наступної особи, вірус зменшує свою інфекційну активність, пояснює експерт / Ілюстрація REUTERS

В свій час була паніка щодо SARS, MERS (спалахи захворювань, викликаних цими коронавірусами, були відповідно в 2002 і 2015 роках – УНІАН). А зараз про них згадали тільки тому, що COVІD-19 з цього ж сімейства вірусів, і також викликав епідемічний процес. Як сталось зі збудниками SARS і MERS, та само знизиться інфекційність COVІD-19, а епідемія припиниться. 

Класичним, що ілюструє стратегію поведінки вірусів в людській популяції, є приклад захворювання, що викликається вірусом герпесу. Інфікуючи людину в ранньому постанатальному періоді, вірус «переживає» в наших нервових клітинах все життя, іноді псує його якість, але у переважної більшості людей ніяк не проявляється. Звичайно, бувають випадки герпетичного менінгоенцефаліту, системних герпетичних захворювань, але загалом вірус «не зацікавлений» в смерті людини, його «завдання» – не вбити, а максимально довго існувати в навколишньому середовищі.

Як швидко COVID-19 перетвориться в «герпес»?

Складно відповісти «як скоро». Взагалі, зміна патогенності COVID-19 в напрямку зниження відбувається вже зараз. Але ми маємо зважати на те, що є певні закономірності взаємодії вірусу та організму. Немає вірусу, який на всіх діє однаково (той же герпес: хтось безсимптомно живе з ним, а хтось регулярно вимушений лікувати загострення, а хтось хворіє дуже важко, іноді летально). Захворювання в кожному індивідуальному випадку буде протікати по-різному, в залежності від віку, стану імунної системи; на характер перебігу захворювання будуть впливати лікарські препарати, які приймає людина, інші супутні захворювання.

ВООЗ заявила, що захворювання, викликані COVID-19, будуть діагностувати і влітку. Але коронавіруси, а їх більше 40, циркулюють постійно, вражаючи не тільки людей, а й різні види тварин; ми просто на них не звертаємо уваги (хоча хтось стикався, наприклад, з «кишечним грипом»). Коронавірус нікуди не зникне, адже він і не взявся нізвідки. Він існував дещо в іншій формі (якщо можна так сказати). Далі відбулась його зміна – еволюційний скачок (яким саме чином – це предмет детального вивчення спеціалістів вірусологів, молекулярних біологів).

За словами вірусолога, в світі постійно циркулює понад 40 коронавірусних інфекцій / Ілюстрація REUTERS

Чи можна говорити про сезонність? Чи знизиться кількість захворювань влітку?

Пік захворюваності – осінь і весна. Це пов’язано з тим, що в цей період більше скупченість населення: період навчання, тоді як влітку студенти на канікулах, більшість працюючих теж беруть відпустки саме в літній період, а потім повертаються в міста, де і запускається колективний інфекційний процес. Влітку коронавірусна інфекція однозначно піде на спад, в тому числі і тому, що коронавірус нестійкий до ультрафіолетового опромінення. А оскільки метеорологи обіцяють спекотне літо, ймовірність збереження коронавирусу в навколишньому середовищі дуже невелика.

Хоча, завжди слід пам’ятати, що ми живемо в світі вірусів, на "планеті вірусів", де циркуляція – поява і зникнення вірусів – це постійний процес. Тому будуть постійно з’являтися, зникати і знову з’являтися різноманітні нові-старі форми вірусів. Людство завжди жило, живе і буде жити в такому оточенні: ми всі сформовані в ньому. Головне – не панікувати. Я вважаю, що страхи з приводу епідемії перебільшені, а введення тотального карантину не зовсім адекватна реакція. Адже тоді такий же карантин потрібно вводити при кожному спалаху грипу або ГРЗ. Можна запитати: "Чи потрібно рубати руку, якщо її можна просто помити?" Крім того, потрібно пам’ятати, що в умовах соціального шоку різко зростає формування індивідуального стресового стану, пригнічується робота імунної системи, і це теж призводить до хвороб.

Вірусолог вважає, що введення тотального карантину - не зовсім адекватна реакція на COVID-19 / УНІАН

Чи правда, що можна повторно захворіти коронавірусом?

У минулому, в позаминулих роках, були ГРЗ, що не діагностували як коронавірус оскільки не було відповідних тест-систем. Але були повторні захворювання: перехворіли, і знову захворіли. Повернення інфекції – звичайне явище. Люди, які не доїдають (вживають мало білка), з хронічним недосипанням, у стресовому стані, можуть хворіти ГРЗ повторно неодноразово.

У ситуації з COVID-19 головне – регулярно мити руки, не чіпати обличчя, очі, рот руками. Це звичайні вимоги, які виконуються усіма грамотними, культурними людьми незалежно від того є епідемія, чи її немає.

Постійне носіння масок є невиправданим: їх потрібно надягати інфікованій, хворій людині, щоб не заразити оточуючих, або ж здоровій людині короткочасно в приміщенні, в місцях масового скупчення, якщо ви хочете частково зменшити контакт з дрібнодисперсними краплями, що знаходяться в повітрі і, можливо, містять частинки якого-небудь збудника. Якщо ж не знімати маску годинами, то така поведінка тільки збільшує ймовірність зараження.

Наскільки є правильним твердження, щоCOVID-19 небезпечний тільки для літніх людей?

Це не зовсім вірно, але проблема літніх людей, які контактують з COVID-19 в тому, що багато з них приймають певний клас препаратів, які знижують тиск (це інгібітори ангіотензин перетворюючого ферменту (АПФ) і блокаторів рецепторів ангіотензину). На поверхні їх клітин у відповідь на це компенсаторно збільшується кількість рецепторів АПФ. А характерною особливістю COVID-19 є саме його спорідненість до АПФ рецепторів, що й забезпечує успішне проникнення вірусу всередину клітини. Тобто, у таких груп населення, а це, звичайно, не тільки літні люди (в Великобританії, наприклад, людей, які приймають антигіпертензивні препарати цього класу – 10%), сприйнятливість до вірусу вища.  

У ситуації з COVID-19 головне - регулярно мити руки, не чіпати обличчя, очі та рот руками / REUTERS

Крім того, літні люди, зазвичай, мають букет хронічних захворювань: компенсовані чи и не дуже зміни в серці, судинах, печінці, нирках, цукровий діабет. Відповідно, навантаження, що різко збільшується на ці органи в умовах вірусної інфекції, є небажаним. Важче хворіють – незалежно від віку – пацієнти з хронічними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, астмою, а також ті, що палять. Але так само впливає на стан організму й грип, інші респіраторні захворювання.

Коли нам чекати на спалах епідемії грипу?

Вона може бути після відміни карантину, чи наступним літом.  Хоча, сподіваюсь, зважаючи на оновлені зараз людством навики соціальної санітарії і гігієни, її (у вигляді епідемії) може і не бути в цьому сезоні.

Влад Абрамов

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся