Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що ніхто не виселятиме студентів з гуртожитків на період карантину.

Про це йдеться у відеозверненні президента, розміщеному на сторінці Офісу президента в соцмережі Facebook.

«Ніхто не виселятиме студентів з гуртожитку. Це питання на особистому контролі прем’єр-міністра. Всім керівникам закладів професійно-технічної та вищої освіти вказано на неприпустимість примусового виселення студентів. Дорогі студенти! Якщо хтось каже вам виселятися – показуйте це відео та відповідний документ на сайті Міністерства освіти і науки», - заявив він.

Відео дня

Крім того, глава держави окремо звернувся до працівників сфери освіти. «Всім вам рекомендовано максимально перейти на дистанційну форму роботи. Середня заробітна плата за час карантину буде збережена й виплачена вам», - додав Зеленський.

Читайте такожЄмець закликав українців не ходити в гості під час карантину – уряд готовий посилити обмеження

Як повідомляв УНІАН, 16 березня Кабінет міністрів на виконання доручення президента України та рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України для запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Згідно з відповідною постановою, з 18 березня по 3 квітня в Україні введено заборону залізничного, авіа- та автобусного міжміських та міжобласних пасажирських перевезень.

Також заборонено перевезення більше 10 пасажирів одночасно в трамваях, тролейбусах та автомобільному транспорті, в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах.

17 березня перший заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив, що студенти столичних навчальних закладів, які проживають у гуртожитках, будуть відправлені додому. «Сьогодні прийнято доручення керівникам навчальних закладів відправити студентів по домівках, оскільки карантин студентами сприймається як додаткові канікули, і вони залишаються в Києві. Є велике прохання відправити всіх по домівках і обмежити доступ до гуртожитків», - сказав Поворозник.

Разом з тим він не уточнив, яким чином студенти мають вихати з Києва в зв’язку з тим, що будь-яке транспортне пасажирське перевезення зі столицею припинено.

Сьогодні, 18 березня, у Міносвіти заявили про неприпустимість примусового виселення студентів із гуртожитків. Водночас пропускний режим в гуртожитках має бути посилено, зокрема, обмежено вхід осіб, які в них не проживають. Також керівники закладів зобов’язані на час карантину забезпечити нормальну роботу гуртожитків, інформувати студентів та персонал про заходи безпеки у зв’язку з поширенням COVID-19 і забезпечити в гуртожитках місця для ізоляції студентів з симптомами гострих респіраторних захворювань.