Ілюстрація REUTERS

Пацієнтів з легкою формою COVID-19 можна лікувати амбулаторно за умови самоізоляції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Читайте такожУ Житомирі зафіксовано перший випадок коронавірусу - мер міста (відео)

Відео дня

За його словами, систему охорони здоров'я України ще наприкінці січня – на початку лютого почали готувати до спалаху захворювання COVID-19, коли побачили ситуацію в Китаї.

“Ми вже мали статистику і знали, як будемо реагувати на випадки коронавірусної хвороби в Україні. Для цього було визначено по дві госпітальні бази в кожній області та по дві бригади «швидкої» допомоги, які були укомплектовані необхідним обладнанням”, - повідомив Ляшко.

Він зазначив, що зараз, згідно з рекомендаціями ВООЗ, міністерство розробило кілька сценаріїв розвитку епідемічної ситуації в країні та наразі переходить на новий етап планування і перепрофілювання закладів охорони здоров’я.

Заступник міністра додав, що у міністерстві розробили чіткий алгоритм, який базується на сценарії розвитку ситуації в Італії, де 70% людей хворіють у легкій формі. Тому надавати медичну допомогу пацієнтам з легкою формою COVID-19 МОЗ пропонує лікуватися амбулаторно, за умови домашньої самоізоляції.

Ляшко уточнив, що незабаром МОЗ презентує інтерактивну мапу, на якій можна буде відстежувати, як перепрофільовуються лікарні.

Читайте такожЯк зробити антисептик для рук вдома: прості рецепти (відео)

"Для інших людей, які будуть потребувати госпіталізації, ми вже все чітко розпланували. Ця інтерактивна мапа буде доведена до диспетчерів «швидкої» медичної допомоги та буде чітко показувати, в якій лікарні є вільне ліжко для людини з тяжкою формою хвороби, яка потребує інтенсивної терапії або реанімаційних заходів. Такі сценарії передбачені на певну кількість людей, хворих одночасно", - зазначив заступник глави МОЗ.

За словами Ляшка, наступним кроком, у разі збільшення кількості хворих, відбудеться перепрофілювання закладів терапевтичного профілю для прийому хворих у тяжких станах.

Він підкреслив, що, у випадку введення в країні надзвичайного стану, розглядається можливість залучення приватних закладів охорони здоров’я для прийому хворих на COVID-19.

Як повідомляв УНІАН, в Україні на даний час зафіксовано 16 випадків коронавірусної інфекції, з них два - смертельні.