Ілюстрація REUTERS

Відомий український лікар Євген Комаровський відповів на запитання, чи можна протирати руки горілкою замість антисептиків в умовах коронавірусу COVID-19.

Читайте також"Коронавірус доб'є медиків": Комаровський показав фото захисного костюма українського лікаря та "підірвав" мережу

"Можна протирати, сенсу — жодного. Коротше кажучи, не можна. Не дезінфікує горілка", - зазначив лікар.

"Для надання антисептичного ефекту щодо коронавірусу концентрація спирту повинна бути не меншою за 65%... Купуючи санітайзери, звертайте увагу на концентрацію спирту", - наголосив педіатр.

Він додав, що 90% спиртом протирати руки не варто, він висушить шкіру. Якщо вище 65%, обробляти можна, але тільки з додаванням гліцерину.

інфографіка УНІАН

"Гліцерин сповільнить швидкість випаровування спирту, тобто бактерицидний ефект буде вищим", - підсумував Комаровський. Але це варто використовувати, якщо вам недоступні нормальні засоби для дезінфекції.

Дивіться відео з 04:25 і з 15:48

Нагадаємо, в умовах коронавірусу ВООЗ рекомендує частіше мити руки та користуватися антисептиком. Але в Україні, наприклад, останній засіб — товар, який можна відшукати зараз не у всіх аптеках і магазинах.

Тому пропонуємо вам скористатися порадами ВООЗ і наводимо простий рецепт виготовлення антисептика для рук з інгредієнтів, які ви зможете знайти в будь-якій аптеці.