Ілюстрація / REUTERS

Найближчим часом Україна очікує на ще одну поставку експрес-тестів та ПЛР-тестів для діагностики коронавірусної інфекції (ПЛР - полімеразна ланцюгова реакція).

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Читайте такожЧистота рук, мінімум контактів та зміцнення імунітету – пріоритети українців за результатами опитування Gradus

Відео дня

"Сьогодні до України з Китаю прибув літак, який доставив два види тестів для діагностики коронавірусної хвороби. Один вид - для ПЛР-діагностики, яка проводиться у вірусологічній лабораторії, другий - експрес-тести для експрес-діагностики коронавірусної хвороби, які проводять біля ліжка хворого впродовж 15 хвилин", - сказав він.

Ляшко наголосив, що експрес-тести проводитимуться лише у випадку підозри на COVID-19 та людям, які мають симптоми.

Заступник міністра уточнив, що експрес-тестування на коронавірус лікарі швидкої допомоги будуть проводити лише в екстренних випадках.

"Ми маємо першу поставку, найближчим часом очікуємо другу поставку, тому турбуватися про те, що у нас не буде вистачати тест-систем, не потрібно. Система охорони здоров'я відпрацьовує всі можливі алгоритми і працює так, щоб ніхто не залишився без тестування або із невстановленим діагнозом", - запевнив Ляшко.

За його словами, Україна також отримала новітнє обладнання, тому наразі у референс-лабораторії є обладнання, яке за один день може робити близько тисячі досліджень. Крім того, в системі охорони здоров'я є 25 лабораторій, які у день можуть робити по 200 досліджень.

"МОЗ також провело нараду з приватними лабораторіями..., тому кількість місць, в яких буде проводитися тестування, щодня збільшується. Тому питання діагностики, я думаю, буде закрите, і стосовно цього не потрібно переживати", - наголосив головний санітарний лікар.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів через поширення коронавірусу ухвалив рішення запровадити в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня.

Станом на ранок 23 березня в України зафіксовано 73 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. Випадки інфікування коронавірусом виявлено у наступних областях: Дніпропетровській - 2, Донецькій - 1, Житомирській - 2 (1 летальний), Івано-Франківській - 5 (1 летальний), Київській - 5, Львівській область - 2, Тернопільській - 1, Чернівецькій - 25 (1 летальний), Черкаській - 1, а також у Києві - 29.