АМКУ штрафуватиме за рекламу "ліків" від коронавірусу / фото УНІАН

Антимонопольний комітет України (АМКУ) штрафуватиме виробників і продавців, які розміщуватимуть на лікарських засобах інформацію про те, що ці препарати мають профілактичну або лікувальну дію проти коронавірусу.

Читайте такожКоронавірус в Україні 2020: останні новини станом на 23 березня (онлайн)

Про це йдеться на сайті регулятора.

Відео дня

Зазначається, що, за офіційною інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), станом на сьогодні немає підтверджених і ефективних ліків від нового коронавірусу.

«Отже, поширення фармацевтичними компаніями та іншими учасниками ринку реалізації лікарських засобів інформації про те, що препарат їх виробництва має профілактичну або лікувальну дію стосовно коронавірусів, за відсутності лабораторних, вірусологічних і наукових досліджень, є неправдивою інформацією, а відтак, містить ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції», - йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується, що поширення в умовах пандемії неправдивої інформації про лікувальні властивості лікарських засобів, або про неперевірені методи профілактики або лікування, є неприпустимим.

«У разі виявлення вищезазначених фактів органи Комітету ухвалюватимуть рішення про накладення на таких суб'єктів господарювання штрафів у розмірі до 5 відсотків доходу від реалізації продукції за 2019 рік», - зазначив регулятор.

Також повідомляється, що з метою недопущення поширення на території України інформації, що вводить в оману, Антимонопольний комітет здійснює моніторинг рекламних матеріалів лікарських засобів та методів профілактики, пов'язаних з пандемією COVID-19, в ЗМІ.

Як повідомляв УНІАН, Антимонопольний комітет України застерігає учасників ринку фармацевтики від необґрунтованого підвищення цін на ліки і предмети гігієни та інших антиконкурентних дій на тлі пандемії коронавірусу.

Читайте також: