Дані ДПСУ свідчать про неефективність вимірювання температури на кордоні  / фото ДПСУ

Прикордонники за місяць проведення температурного скринінгу у пунктах пропуску виявили підвищену температуру у 52 з 2,7 млн осіб, які в’їхали в Україну.

Про це голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко повідомив у відеокоментарі, розміщеному на сайті ДПСУ.

Читайте такожСпецрейсами з-за кордону відбувається "безконтрольне імпортування" коронавірусу в Київ – Кличко

Він зазначив, що у березні прикордонники вперше стикнулися з такою ситуацією.

За словами Дейнеко, раніше тих, хто виїжджав з України, було на 10% більше, однак протягом березня фіксується збільшення кількості осіб, які в’їжджають в Україну, у порівнянні з тими, що виїжджають. Цього місяця громадян, які повернулися в Україну, на 200 тисяч більше ніж тих, які виїхали.

«Наші громадяни повертаються на батьківщину, наші заробітчани повертаються додому, але чи усі вони є здоровими, чи ніхто з них немає захворювання на коронавірус – дуже важко сказати», – додав він.

Голова ДПСУ зазначив, що вже місяць прикордонники здійснюють температурний скринінг громадян, які в’їжджають з інших країн. За його словами, за цей час перевірено понад 2,7 млн осіб – як громадян України, так і іноземців.

«Ми спостерігаємо, що відсоток виявлення осіб із підвищеною температурою наднизький. Всього зафіксовано 52 особи, в яких спостерігалась підвищена температура», – зазначив голова Держприкордонслужби.

При цьому він додав, що прикордонникам стало відомо, що пасажири, перед тим як перетнути державний кордон України, іноді вдаються до хитрощів, а саме – вживають жарознижувальні препарати.

За останніми даними МЗС, станом на 25 березня за сприяння дипломатів в Україну з інших країн повернулись понад 82 тис. громадян.

Раніше у ВООЗ казали, що вимірювання температури у пасажирів під час в'їзду до країни для запобігання поширення нового коронавірусу – витратний і не дуже ефективний захід. Більш ефективно давати мандрівникам рекомендації про те, як можна уникнути зараження, а також збирати декларації про стан здоров'я на в'їзді до країни з контактною інформацією пасажирів, щоб належним чином оцінити ризики і відстежити їхні можливі контакти. 

Як повідомляв УНІАН, за даними Центру громадського здоров’я, станом на 10.00 26 березня в Україні зареєстровано 156 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 5 летальних.

Нагадаємо, 25 березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що в Україну хочуть повернутися ще близько 20 тис. громадян.

Читайте також: