Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто домовилися про термінове підписання угоди щодо співпраці в сфері охорони здоров’я задля спільної боротьби проти пандемії коронавірусу.

Як повідомляє прес-служба МЗС України, про це йшлося на переговорах по відеозв’язку глав МЗС України і Угорщини.

Зокрема, розмова міністрів почалася з координації дій двох сусідніх країн у боротьбі з коронавірусом.

Відео дня

Глава МЗС України домовився про захист та підтримку громадян України на території Угорщини у час транспортних обмежень та запевнив у відповідному ставленні до громадян Угорщини в Україні.

Читайте такожСтало відомо, як збираються ховати померлих від коронавірусу киян

При цьому глава МЗС Угорщини запевнив, що в цей особливий період українців в Угорщині не будуть штрафувати за протерміновані документи. Угорський уряд дозволив продовжити термін дії документів і віз на перебування в Угорщині на час обмежувальних заходів.

Кулеба також висловив вдячність угорській стороні за дозвіл на транзит громадян України, які їдуть на Батьківщину з інших країн ЄС.

Окрім того, Кулеба також домовився з Сійярто про термінове підписання угоди щодо співпраці України і Угорщини в сфері охорони здоров’я, яка дозволить об’єднати зусилля двох країн задля спільної боротьби проти пандемії.

Крім того, міністри закордонних справ України і Угорщини домовилися найближчим часом фіналізувати інші угоди, підписання яких очікується під час зустрічі лідерів держав, президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

«Я радий отримати від мого колеги Петера Сійярто підтвердження, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийняв наше запрошення і завітає до України. Ми з нетерпінням чекаємо на його візит. Ми домовилися, що коли пандемія коронавірусу мине, ми зможемо разом з угорською стороною швидко узгодити дату візиту», - заявив Кулеба.

Також глава МЗС України домовився про продовження кредиту у 50 мільйонів євро від Угорщини на розвиток інфраструктури у прикордонних регіонах, термін якого збігав 2 червня. Цей термін буде продовжений.

«Навіть в умовах, коли доводиться спілкуватися по відеозв’язку, ми нарешті розблокували повноцінну економічну співпрацю та проекти, які принесуть вигоду для громадян обох наших країн. Йдеться про прикладні речі. Реконструкція мосту через Тису у Загоні, скоординована побудова автобану до кордону з угорської та української сторони, відкриття нового пункту пропуску Велика Паладь-Нодьгодош щойно завершиться пандемія коронавірусу», - зауважив Кулеба.

Окрему увагу сторони приділили водневій енергетиці. Глава МЗС України запросив Угорщину взяти участь у спільних з Україною проектах по транспортуванню водню до ЄС. У свою чергу, Сійярто підтвердив, що Угорщина хоче брати активну участь у розвитку водневої енергетики. Міністри погодилися встановити робочий контакт між відомствами для напрацювання відповідних рішень.

Також Кулеба наголосив, що позитивну динаміку торгівлі між двома країнами треба надалі розвивати. «Жодна криза не повинна підважити наше економічне співробітництво, двосторонні відносини та торгівлю», - заявив він.