Ілюстрація / REUTERS

На Сумщині станом на 27 березня лабораторно підтверджено 5 випадків захворювання на COVID-19.

Про це сьогодні під час брифінгу в Сумській облдержадміністрації повідомила головний інфекціоніст області Ірина Троцька.

За її словами, на сьогодні методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) коронавірус підтверджено у п’ятьох осіб.

Відео дня

«Стан чотирьох осіб – стабільний і, на жаль, одна жінка померла. Це сталося 25 березня. Мова йде про 78-річну жінку, яка проживала у селі. Вона нікуди не виїжджала, але мала спілкування з іншими людьми. Мабуть, через це і сталося її інфікування», – розповіла Троцька.

Вона уточнила, що хвора пенсіонерка вперше звернулася за медичною допомогою лише на сьомий день захворювання і була доставлена в інфекційний стаціонар, де їй було діагностовано двосторонню вірусну пневмонію.

«Після обстеження на грип швидкий тест показав негативний результат. Вона була обстежена швидким тестом на COVID-19, і цей результат був позитивним… На жаль, не зважаючи на лікувальні заходи вона через два дні померла… Через добу методом ПЛР діагноз був підтверджений», – підкреслила Троцька.

За її даними, в інших чотирьох осіб із підтвердженим діагнозом захворювання перебігає без ускладнень.

Вона додала, що два із чотирьох випадків COVID-19 підтверджено в Сумах, ще два – у найближчих контактних осіб померлої пенсіонерки. Це жителі Конотопського району.

Читайте такожНа Дніпропетровщині одного пацієнта вилікували від COVID-19, ще у трьох виявили інфікування

На сьогодні місцевими органами влади та медичними працівниками регіону спільно з поліцейськими визначаються всі контактні особи пацієнтів зі встановленим діагнозом COVID-19.

«Наразі встановлено 71-у особу. Вони перебувають на самоізоляції під наглядом сімейних лікарів», – відзначила Троцька.

Також вона повідомила, що Сумщина буде врахована в статистику Міністерства охорони здоров’я по коронавірусу після того, як перші п’ять підтверджених випадків захворювання у Сумському лабораторному центрі додатково підтвердять в референс-лабораторії в Києві.

Наразі на офіційному сайті МОЗ, за даними Центру громадського здоров’я, немає відомостей про лабораторно підтверджені випадки COVID-19 у Сумській області, відповідно вони не включені і в загальну статистику по Україні.

Як повідомляв УНІАН, 76-річна жителька села Козацьке Сумської області, яка 25 березня померла в реанімації Конотопської ЦРЛ з підозрою на коронавірус, була місцевою знахаркою і приймала людей. Уже відомо, що в село, де проживала жінка, приїхали заробітчани з Польщі – від них, швидше за все, вона і могла заразитися коронавірусом.

Після смерті пацієнтки встановили вже близько 70 людей, які контактували з нею. У померлої від коронавірусу пенсіонерки заразилися троє родичів – син, дочка та онук. Це підтвердили експрес-тести.

Читайте також: