52% українців готові залишатися вдома, не виходячи на вулицю більш ніж 5 днів / УНІАН

Більша частина українців обмежила вихід з дому через карантин, третина - дотримуються часткових обмежень.

Про це йдеться у переданих агентству УНІАН результатах опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

Читайте такожЛише 28% українців вважають "дуже високим" рівень захворюваності на коронавірус у країні

Відео дня

Так, за даними опитування, більш ніж половина українців обмежила вихід з дому у зв’язку з карантином, третина - дотримуються часткових обмежень, і лише кожен десятий українець не дотримується карантину.

Частіше про повне самообмеження зазначали мешканці центральної України, жінки та представники найстаршої вікової групи.

Водночас 18% опитаних зазначили, що виходять з дому декілька разів на день, 31% - один раз на день. Крім того, 43% заявили, що виходять лише раз на кілька днів, 7% - взагалі намагаються не виходити. 

"Головною причиною виходу на вулицю опитані зазначили похід в магазин за продуктами (73%). 28% - виходять через необхідність роботи, стільки ж - через похід в аптеку. По 5-7% зазначили, що виходять на вулицю щоби прогулятися з дітьми, заради занять спортом, прогулянок з домашніми тваринами. По 3-4% виходять через зустрічі з друзями та знайомими, або задля візиту до лікаря", - йдеться у результатах опитування.

Дані опитування також свідчать, що 52% українців готові залишатися вдома, не виходячи на вулицю більш ніж 5 днів, за умови запровадження заборони на вихід з дому, 12% - заявили, що можуть побути вдома 4-5 днів, 20% - 2-3 дні, 10% - не більше одного дня. Найбільше останніх серед чоловіків, бідніших та заможних респондентів.

"Цікаво, що серед останньої категорії також найбільше тих, хто готовий бути на домашньому карантині більш ніж 5 днів", - зазначають соціологи.

Крім того, 44% опитаних оцінили свій емоційний стан за останній тиждень як спокійний, 23% - як напружений. Вищий рівень тривожності фіксується серед жінок та старшого населення. 80% опитаних оцінюють протягом останнього тижня відносини з людьми, з яким проживають, як спокійні, лише 8% - як напружені.

***Опитування провела соціологічна група "Рейтинг" методом CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у дві хвилі: перша - 25-27 березня, друга - 28-30 березня серед населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: перша хвиля - 1000 респондентів, друга хвиля - 1000 респондентів. Похибка репрезентативності дослідження: не більше 4%.