ЗСУ / Міністерство оборони України

Минулого тижня Україна оголосила про розширення загальнонаціонального карантину до 24 квітня, щоб зупинити поширення коронавірусу.

Тим часом, війна на Донбасі не стала менш інтенсивною. Тож деякі українські експерти й чиновники стривожені потенційним впливом пандемії на війська, розгорнуті на передовій, - пише Daily Signal. Вздовж 400-кілометрової лінії розмежування на Донбасі українська армія змушена брати участь в обмеженій війні проти суміші з регулярних військ Росії, проросійських сепаратистів й іноземних найманців. Битви в траншеях тут мало відрізняються від тих, які відбувалися в часи Першої світової війни, хіба що масштабом.

Читайте такожВійськовослужбовців, які прибувають із закордонних відряджень, перевірятимуть на інфікування новим коронавірусом

Відео дня

На передовій українські солдати живуть в підземних бліндажах і підвалах покинутих будинків. Через постійну загрозу з боку ворожої артилерії й снайперів єдине безпечне місце для них - це підземелля. Тож українські солдати постійно живуть в спартанських умовах і дуже близько до бойових товаришів. Особистий простір тут - це розкіш. Солдатські спальні місця теж розташовані дуже близько. А їдять військові теж зі спільного столу.

Гігієна на передовій - це постійний виклик. Туалети надворі - норма, а приймати душ регулярно не вдається. Коротше кажучи, війна в траншеях - це брудна й небезпечна справа. Й підтримувати тут скрупульозну гігієну чи соціальне дистанціювання під щоденними російськими обстрілами не виходить.

Daily Signal пише, що попри пандемію коронавірусу битви на Донбасі не вщухли. В понеділок ворожий снайпер вбив українського солдата. У неділю ЗСУ зафіксували 13 атак з боку російських сил. Двоє українських солдатів були поранені в ході 15 атак в суботу.

"Російські сили продовжують обстрілювати українські війська за допомогою артилерійських гармат і протитанкових ракет", - сказав   виданню науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Микола Белєсков.

"Рівень втрат і зниклих безвісти такий же, як і за умов без COVID-19", - додав він.

Читайте такожУ березні Україна втратила на Донбасі 11 бійців: стали відомі імена загиблих героїв (фото)

Daily Signal пише, що, згідно з даними військових джерел і цивільних експертів, ЗСУ розгорнули в зоні бойових дій близько 40 тисяч особового складу. Ці сили складають 10 сухопутних бригад на додачу до підрозділів ППО, авіації й служб забезпечення.

В цілому близько 25-27 тисяч українських піхотинців несуть службу на Донбасі. З них 17-19 тисяч - безпосередньо на передовій в траншеях. Лінія фронту - це не суцільна лінія з українських військових. Солдати займають позиції в відносно ізольованих пунктах. Експерти кажуть, що з певної точки зору це допомагає уникнути масового поширення COVID-19. З іншого боку українські солдати регулярно проходять ротації. Тому деякі експерти й чиновники допускають, що передача хвороби може відбутися на тилових базах, де солдати більше сконцентровані.

Збройні сили України вже вжили певні заходи, щоб не допустити поширення коронавірусу в своїх рядах. Масові збори й відпустки були скасовані. У солдатів перевіряють температуру, коли вони входять на базу. А місця спільного користування часто дезінфікують. Але більшість цих заходів буде тяжко виконати на передовій. Дотримуватися гігієни й соціального дистанціювання значно легше на тилових базах, які знаходяться на безпечній відстані від прямих сутичок.

У ЗСУ повідомляють, що у них є чотири мобільних шпиталя в зоні конфлікту, які мають 200 забезпечених лікарняних ліжок для хворих на COVID-19. Військова клініка в Маріуполі має ще додаткові 35 ліжок для таких пацієнтів. В зоні бойових дій у розпорядженні військових є всього 24 респіратори. Daily Signal зауважує, що станом на момент публікації статті серед українських солдатів не було зафіксовано випадків зараження коронавірусом. Однак, деякі експерти побоюються, що наявних ресурсів не вистачить, якщо епідемія перекинеться на армію.

Читайте такожУкраїнським військовим передали партію відремонтованих САУ "Гвоздика"

"Наші майбутні заходи сильно залежать від виконання правильних превентивних методів зараз", - сказав офіцер ЗСУ Олексій Бобовніков.

"Але у нас вже виникли труднощі з базовими речами, такими як хірургічні маски й тести", - додав він.

Україні до цього часу вдавалося уникнути великої епідемії коронавірусу. На початок цього тижня в країні було 480 підтверджених випадків COVID-19 і 11 смерть від нової хвороби. Однак, українські чиновники точно готуються до найгіршого. Зараз країна повністю закрита для іноземців, а всі міжнародні авіасполучення зупинені. 22 березня Київ закрив КПП на Донбасі для перетину цивільних. В Києві працюють лише продуктові магазини, аптеки, банки і автозаправки. Громадський транспорт зупинений, а уряд заборонив масові зібрання. Загальнонаціональний карантин повинен був тривати до 3 квітня, але тепер його продовжили до 24 квітня. Тож багато хто боїться, що економічна катастрофа вже не за горами.

500-700 тисяч українців вже втратили роботу через обмеження, спровоковані коронавірусом. Деякі експерти бояться, що у найближчі тижні ця цифра може зрости. Український ВВП може скоротитися на 9% під впливом пандемії.

"Наразі українська економіка України майже мертва", - сказав Daily Signal снайпер Олександр Починок.

"Якщо карантин продовжиться ще на місяць, він може знищити малий і середній бізнес взагалі. А це може створити дуже серйозну ситуацію. Вже з'явилася серйозна загроза скорочень поставок продуктів для армії", - сказав він.

Читайте такожAtlantic Council: Коронавірус може скоротити ВВП України на 15%

У Києві прогнозують, що дефіцит бюджету цього року може збільшитися в чотири рази й досягти 7,2 мільярда доларів. Тому зараз розробляються урядові програми підтримки. Український оборонний бюджет в 2020 році складає приблизно 5 мільярдів доларів, що дорівнює 3% від ВВП. Поки скорочення витрат на оборону ніхто не розглядає. Але ситуація може легко змінитися, вважає Белєсков.

"Якщо економіка продовжить падіння, а COVID-19 не буде взятий під контроль, в уряді з'явиться все більше голосів, які будуть закликати скоротити оборонний бюджет, зважаючи на великий дефіцит й необхідність скерувати більше національних ресурсів на боротьбу з COVID-19", - пояснив він.

Війна на Донбасі у нинішньому вигляді - це стратегічний конфлікт низької інтенсивності, якому притаманні віддалені обстріли позицій. Витрати на забезпечення й на зарплати особовому складу - це головний економічний тягар Києва. Тому навіть в розпал сильної рецесії Україна все одно зможе профінансувати свою оборону.

"Навіть попри всі нинішні економічні проблеми Україна має ресурси й поставки для продовження опору в конфлікті низької інтенсивності на Донбасі впродовж кількох десятиліть", - запевняє український ветеран Володимир Шередега.

Однак, з іншого боку рецесія може підірвати плани України з нарощення можливостей для відбиття повномасштабного наступу Росії.