Проти коронавірусу вже знайшли ефективні ліки / REUTERS

Наразі найбільш перспективними в лікуванні нового коронавірусу називають уже відомі ліки від малярії і ВІЛ. Проте ВООЗ ще не розробила конкретного протоколу лікування Covid-19, і тому кожна країна використовує свої власні методи та напрацювання.

Лікування коронавірусу: позиція ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я відібрала чотири варіанти найбільш перспективні методи лікування: експериментальний противірусний препарат Ремдесівір; ліки від малярії - Хлорохін і Гідроксихлорохін; комбінований препарат проти ВІЛ Лопінавір і Ритонавір; остання комбінація в комплексі з препаратом Інтерферон-бета.

При цьому відомо, що дослідження препаратів проти ВІЛ у Китаї на пацієнтах з коронавірусом провалилося, проте ВООЗ впевнена, що нове, більш масштабне, дослідження з великою різноманітністю пацієнтів є виправданим, зазначає Science.

Співробітниця відділу ВООЗ щодо вакцин і біологічних препаратів Ана Марія Енао-Рестрепо також зазначила, що препарати підбиралися також і з тим розрахунком, щоб їх було в достатній кількості для лікування значного числа пацієнтів.

Як лікують коронавірус у світі

Президент США Дональд Трамп повідомив, що органи охорони здоров'я США схвалили лікарський засіб для боротьби з малярією в якості засобу для протидії коронавірусу  COVID-19.

За його словами, "хлорохін - ліки, які використовуються для лікування малярії та серйозних форм артриту, показали гарні початкові результати під час використання для лікування людей із зараженням COVID-19".

"Клінічні випробування низки нових видів терапії вже йдуть для того, щоб американці якнайшвидше отримали доступ до ліків різних видів. Ми продовжимо працювати над виявленням безпечних і найбільш ефективних ліків", - зазначив Трамп.

Читайте такожВ Китаї вчені виявили антитіла, які ефективно боряться з  COVID-19

Японські ліки від грипу

Китайські медики помітили, що препарат, який використовується в Японії для лікування нових штамів грипу, виявився ефективним для пацієнтів, заражених коронавірусною інфекцією.

Представник китайського міністерства науки і техніки Чжан Сіньмінь заявив, що препарат під назвою Favipiravir (торгова марка Avigan), розроблений дочірньою компанією Fujifilm, дав обнадійливі результати під час клінічних випробуваннях за участю 340 пацієнтів в Ухані і Шеньчжені.

"Він має високий ступінь безпеки і явно ефективний в лікуванні", - уточнив Чжан.

Пацієнти, яким дали ліки в Шеньчжені, дали негативний результат аналіз на вірус в середньому через чотири дні після зараження, тоді як ті, хто не вживав ліки - в середньому через одинадцять.

Більше того, рентген підтвердив поліпшення стану легень приблизно у 91% пацієнтів, яких лікували Favipiravir, порівняно з 62% поліпшення без препарату.

Favipiravir потребуватиме схвалення уряду Японії для повномасштабного застосування на пацієнтах з Covid-19. Це може статися вже в травні. 

Парацетамол можна використовувати при коронавірусі / REUTERS

Парацетамол чи Ібупрофен

ВООЗ рекомендувала для збиття високої температури при коронавірусі приймати ліки парацетамол.

Разом із тим, у Всесвітній організації охорони здоров'я не рекомендували використовувати при підозрі на коронавірус інший популярний протизапальний препарат ібупрофен.

Перед рекомендацією ВООЗ, у МОЗ Франції повідомили, що прийом ібупрофену та інших нестероїдних протизапальних засобів може посилити захворювання коронавірусом через маскування симптомів.

Але клінічних досліджень, які б пов'язували б цей протизапальний препарат з підвищеним рівнем смертності у разі захворюваності на коронавірусну інфекцію досі немає.

Вже невдовзі після першої заяви ВООЗ все ж змінила свою думку щодо ібупрофену. "На основі наявної сьогодні інформації ВООЗ не відмовляє від приймання ібупрофену", - заявили в організації й зазначили, що крім уже відомих побічних ефектів не існує інших негативних наслідків приймання ібупрофену для пацієнтів із COVID-19.

Разом із тим, вчені з різних країн все одно схиляються до використання парацетамолу для зниження температури при коронавірусі хоча б тому, що він має менше побічних ефектів.

"Нестероїдні препарати, такі як ібупрофен, якщо їх приймати протягом довгого часу, можуть викликати подразнення шлунка і навантаження на нирки. А це небезпечно для пацієнтів зі схильністю до захворювань шлунка і нирок", - заявив викладач і науковий консультант Ліверпульської школи тропічної медицини Том Уінгфілд.

Парацетамол також рекомендують для зниження температури у дітей, за умови якщо їхня температура вище 38,5 °C, тоді як ібупрофен використовують рідко.

Слід наголосити, що вживати парацетамол і ібупрофен для профілактики не можна, і навіть небезпечно, адже, як заявляє відомий український лікар Євген Комаровський, жарознижувальні засоби слід використовувати тільки за прямим призначенням, тобто симптоматично.

Читайте також"Дуже дорогі медпрепарати": учений розповів про складнощі в лікуванні хворих коронавірусом

Лікування коронавірусу в Україні

2 квітня Міністерство охорони здоров’я України затвердило єдиний державний протокол лікування коронавірусу.

1 квітня в Україні набув чинності закон, який дозволяє українським лікарям використовувати світові практики при лікуванні від коронавірусу. Він дозволяє, на період пандемії, для лікування коронавірусу в Україні застосовувати незареєстровані лікарські засоби, рекомендовані офіційним органом США, країн-членів Євросоюзу, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю для лікування Covid-19 у відповідній країні.

Крім того, на цей період дозволяється застосовувати зареєстровані лікарські засоби за показаннями, які не вказані в інструкції для медичного застосування за наявності доведеної ефективності лікування коронавірусу або рекомендовані офіційними органами цих країн.

Порядок призначення і застосування таких лікарських засобів у тижневий термін повинен встановити МОЗ.

Також прописується проведення експертизи матеріалів клінічних випробувань лікарських засобів для лікування коронавірусної хвороби і суттєвих поправок до них в термін до п'яти календарних днів.

Документом також пропонується здійснення МОЗ невідкладного та постійного оновлення протоколів надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби, лікарських засобів для лікування Covid-19 та моніторингу безпеки та ефективності ліків для лікування коронавірусу.

МОЗ розробляє протоколи для лікування Covid-19/ фото УНІАН

Рекомендації МОЗ

2 квітня Міністерство охорони здоров’я України затвердило єдиний державний протокол лікування коронавірусу.

Як розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов, всі медики країни отримають чіткий алгоритм лікування хворих на коронавірус.

«На жаль, від цього вірусу немає щеплення або ліків. Більш того, не застрахований ніхто, і захворіти може кожен. Але багато країн, які зіткнулися з цим невидимим ворогом раніше України, вже мають ефективні напрацювання у боротьбі з хворобою, викликаною новим коронавірусом. І ми встановили стандарт лікування, заснований на досвіді цих країн», — зазначив Степанов.

З формою інформованої згоди пацієнта на проведення діагностики та лікування за клінічним протоколом медичної допомоги COVID-19 можна ознайомитися тут. З самим протоколом - тут.

У МОЗ заявили, що доказової бази щодо специфічної терапії коронавірусної хвороби ВООЗ ще не оприлюднила, проте є локальні протоколи певних країн щодо препаратів для лікування інших хвороб.

"Доказової бази щодо специфічної терапії коронавірусної хвороби ВООЗ поки що не оприлюднила. У той же час, є локальні протоколи, протоколи певних країн, які передбачають застосування препаратів, які мають доказову базу, для лікування... Наприклад, проти малярії, ревматоїдного артриту, проти ВІЛ-інфекції. Саме комбінація цих препаратів у певних клінічних станах може бути допущена для лікування коронавірусної хвороби", - заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За словами Ляшка, всі дози препаратів, клінічні показники найближчім часом будуть у наказі МОЗ, який дозволить використовувати зазначені препарати.

"Ці всі схеми лікування розглядає спеціально створена експертна група..., які зроблять єдину позицію в Україні для того, щоб ми могли всі використовувати ці препарати на території України. Ми сьогодні працюємо з усіма виробниками зазначених препаратів. Я думаю, як тільки ми їх введемо до тимчасових протоколів лікування, препаратами будуть забезпечені всі, хто того потребує", - уточнив Ляшко.

Лікар Комаровський дав поради щодо лікування коронавірусу / скріншот

Лікар Комаровський про лікування коронавірусу

Своєю чергою відомий український лікар і телеведучий Євген Комаровський стверджує, що не можна назвати якийсь конкретний засіб для лікування чи захисту від коронавірусу.

Проте він назвав необхідні ліки час пандемії коронавірусу. За його словами, найбільш корисними виявляться:

  • жарознижувальні (насамперед - парацетамол, на другому місці - ібупрофен);
  • не завадять сольові розчини для промивання носа;
  • судинозвужувальні краплі;
  • засоби для пероральної гідратації.

Дивіться відео з 17:56