Супрун попросила Маска допомогти Україні з апаратами ШВЛ / фото gre4ka.info

Мільярдер Ілон Маск 31 березня у Твіттері повідомив, що має намір допомогти апаратами штучної вентиляції легень – безкоштовно надіслати їх до лікарень різних країн світу, які попросять.

Читайте такожАпарати виживання. Скільки життів врятують ШВЛ та ЕКМО в українських лікарнях

З України першою відреагувала колишня очільниця МОЗ Супрун, потім лікар Арістов, а наприкінці дня 1 квітня відписали з офіційної сторінки посольства України у США.

Відео дня

На своїй сторінці у твіттері Ілон Маск написав, що готовий безкоштовно розіслати в лікарні різних країн світу апарати ШВЛ для порятунку тих, у кого важка форма перебігу COVID-19.

"У нас є додаткові схвалені FDA апарати. Доправимо в лікарні по всьому світу в регіони доставки Tesla. Пристрої та доставка – безкоштовно", – заявив Маск.

Щоправда, уточнив, що є вимога: обладнання повинне надійти до пацієнтів негайно, а не лежати на складах.

Скрін twitter.com/elonmusk

Першою з України зреагувала на пропозицію Маска колишня виконувачка обов'язків керівника Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун. Вона попросила гендиректора Tesla та SpaceX передати Україні апарати ШВЛ.

"Мене звуть Уляна Супрун. Я – колишня глава МОЗ України. Україна потребує апаратах ШВЛ. Ми маємо їх лише 3500 на 37-мільйоне населення. Будь ласка, допоможіть нам",– написала Супрун.

twitter.com/usuprun

Після цього в коментарі до твіта Маска прийшов український лікар Вадим Арістов. Він закликав Маска допомогти Україні, але звертатися безпосередньо до Президента України Володимира Зеленського.

"У нас дійсно є тільки 7% з необхідних ШВЛ. Але, будь ласка, обговоріть вашу допомогу безпосередньо з президентом Зеленським", – заявив Арістов. 

Скрін t.me/s/berezoview

І лише після цього до дискусії у твіттері вирішило долучитися українське офіційне відомство. Але це було не Міністерство охорони здоров'я, а посольство України у США.

"Україна є другою за величиною країною Європи з населенням у майже 40 мільйонів. Пандемічна ситуація в Україні наближається до піка, квітень буде найважчим. Людям у лікарнях потрібні ШВЛ. Ми готові до співпраці!" – твітнули з офіційної сторінки посольства. 

twitter.com/UKRintheUSA

Як повідомляв УНІАН, в Україні, станом на 22:00 1 квітня, було зафіксовано 794 лабораторно підтверджених випадки коронавірусу.

Читайте також: