Названо нові симптоми коронавірусу / ua.depositphotos.com

Коронавірус впевнено крокує планетою — за станом на 3 квітня кількість інфікованих перевалила за мільйон. Серед відомих симптомів COVID-19 - кашель, ускладнене дихання, лихоманка.

Ці прояви вважаються типовими для коронавірусу. Однак зі зростанням випадків захворюваності виявляються й інші симптоми, пише НВ.

Симптом № 1: Червоні очі

Американським лікарям вдалося простежити цікаву особливість. У деяких пацієнтів з підтвердженим коронавірусом спостерігалося почервоніння склери та кон'юнктивіт. На думку Американської асоціації офтальмологів (ААО), це відбувається через контакту вірусного аерозолю з очима. Відомо, що коронавірус може потрапити в організм людини через слизову оболонку, тому поряд з носінням маски, частим миттям рук і використанням антисептика фахівці рекомендують надягати окуляри тим, хто перебуває у групі ризику.

Відео дня

У ААС зазначають, що цей симптом спостерігається тільки у 1-3% хворих на COVID-19. Однак на нього варто звернути увагу, якщо у людини є хоча б один з респіраторних проявів коронавірусу.

Читайте такожМОЗ спрогнозувало пік епідемії коронавірусу в Україні

Симптом № 2: Запаморочення

Незважаючи на те, що запаморочення не вважається основною ознакою коронавірусу, згадки про нього все ж є. Наприклад, у випадку із 73-річною мешканкою Таїланду. Також раніше пацієнт з Житомира, хворий на COVID-19, розповів, що відчував запаморочення на початку хвороби.

Запаморочення супроводжує багато вірусних хвороб: грип, ГРЗ, менінгіт, гострий герпес та інші. Але у період пандемії це явище може спостерігатися й у здорових людей, оскільки має серед інших і психологічні причини: наприклад, стрес через потік негативної інформації, тривога за близьких, недосипання, відсутність фізичної активності.

Симптом № 3: Розлад травлення і діарея

Раніше серед пацієнтів з тяжкою формою COVID-19 вже фіксувалися випадки діареї, нудоти й блювоти. Проте останні дослідження, результати яких опубліковані в Американському журналі гастроентерології, свідчать про часті розлади травного тракту у хворих в легкій формі. З 200 пацієнтів клініки Юніон Хоспітал в Ухані майже половина скаржилася на цей симптом. А у 20% він був першим проявом хвороби.

На думку вчених, це відкриття дозволить розширити діагностику, виявивши захворювання у людей, що не мають основних симптомів COVID-19.

Що робити, якщо ви виявили у себе тривожні симптоми коронавірусу?

До проявів коронавірусу відносяться: кашель, підвищена температура тіла, ускладнене дихання, біль в легенях, рідше нежить, м'язові болі, озноб.

Помітивши в себе один або кілька з основних симптомів, зв'яжіться із сімейним лікарем і залишайтеся на повній самоізоляції до одужання плюс вісім днів. Контакти з членами сім'ї теж варто обмежити. У разі різкого погіршення звертайтеся до швидкої допомоги.

Нагадаємо, коронавірус COVID-19 розмножується в організмі людини не тільки в легенях. Як з'ясували німецькі та британські вчені, осередком поширення інфекції є верхні дихальні шляхи та кишечник.

Читайте також: