Експерт пояснив значення терміну з точки зору закону / фото УНІАН

В українських законах чітко не прописано, що таке "громадське місце". Тому після введення карантинних заходів 6 квітня варто зайвий раз уникати тих місць, де заборонено куріння.

Про це в коментарі «Обозревателю» розповів юрист Олександр Марусяк. Він уточнив, що термін є лише в законі України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення".

Читайте такожБез вжиття жорстких обмежувальних заходів пік захворюваності на COVID-19 може розпочатися 14-15 квітня – Ляшко

Відео дня

"Там сказано, що "громадським місцем є частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони". Досить складне формулювання й воно стосується тільки цього закону і малопридатне до нинішніх умов пандемії. При цьому більше в законах я не зустрічав цього терміну", – підкреслив юрист.

Марусяк просить українців звертати увагу на статтю 13 цього закону. Там є перелік громадських місць, які гіпотетично можуть потрапити під опис. Правда, юрист зазначає, що визначити точно, порушила людина чи ні – складно.

У перелік громадських місць входять: ліфти, таксофони, територія лікарень, дитячі та спортивні майданчики, підземні переходи, під'їзди, транспорт, вокзали, аеропорти, гуртожитки, готелі, зупинки громадського транспорту.

Як повідомляв УНІАН, постановою Кабінету міністрів в Україні посилено карантинні заходи. Зокрема, з 6 квітня заборонено пересуватися вулицями групами понад дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводу дітей, знаходитися на вулиці без масок, респіраторів та документів, що посвідчують особу, перебувати в громадських місцях особам, які не досягли 14 років, без супроводу повнолітніх, відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, спортивні та дитячі майданчики, лісопаркові та прибережні зони, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності.