Ілюстрація / REUTERS

Попри те, що українська влада зобов'язала всіх використовувати маски в громадських місцях, вона ніяк не може захистити від коронавірусу, який літає в повітрі. Вона потрібна лише тим, хто хворий, щоб зменшити ймовірність зараження оточуючих.

Про те, які є маски і респіратори і як вони захищають від коронавірусу COVID-19, яким вже заразилися в Україні 1462 особи, розповів дитячий лікар Євген Комаровський.

Для чого потрібна маска

"Для чого потрібна маска? Коли ви кашляєте або чхаєте, то ваша слина залишається на масці. А саме в краплях слини, мокротиння і знаходиться максимальна концентрація вірусу, саме краплі розлітаються на величезні відстані", - каже Комаровський.

Він зазначив, що саме тому Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) говорить, що повинна носити маску хвора людина. При цьому вірус проникає через маску, але різко скорочує вірогідність зараження, оскільки він не розлітається так, як без маски.

Читайте такожЗмінювати щочотири години і не використовувати повторно: у МОЗ розказали, як правильно носити маску

"Маска не в змозі захистити здорову людину", - ще раз підкреслив лікар.

Уряд багатьох країн, в тому числі і України, зобов'язує громадян носити маски скрізь, всупереч порадам ВООЗ, тим самим збільшуючи ризик зараження від людини з інкубаційним періодом коронавірусу. Влада розглядає всіх, як потенційно хворих.

При цьому, за словами Комаровського, людина, яка вже заразилася, але у неї ще немає симптомів, швидше передасть вірус, якщо буде ходити в масці. Від людини з інкубаційним періодом можна заразитися лише при тісному контакті. Коли людина носить довго маску, вона стає вологою, її постійно хочеться поправити. Водночас на цій масці збираються віруси, які легко перенести руками після того, як її людина поправить. Для цього потрібно всього лише поправити маску і піти в магазин.

Різновид та ефективність респіраторів

При цьому респіратори на відміну від маски можуть захистити від вірусу людину, яка його носить. Респіратор добре фіксується на обличчі і повітря, яке вдихається, проходить через фільтр. Повітря, яке видихається, вже не фільтрується. При цьому він також, як і маска, збирає на собі всі віруси.

На думку Комаровського, респіратори повинні носити тільки медики і люди, які тісно контактують з хворими.

Так, респіратор FFP2 може вберегти від вірусів на 90%, FFP3 - 98%.

При цьому респіратори FFP2 повинні носити медпрацівники, а FFP3 - медпрацівники, які працюють безпосередньо з інфікованими хворими.

Ефективність маски з вугільним фільтром, з неопрену і бавовни

На питання про маски з вугільним фільтром Комаровський відповів, що вони, як і прості, ефективні тільки для хворих, щоб не поширювати вірус.

"Маски з будь-якими фільтрами і просоченнями - чиста халтура", - наголосив Коморовський, коментуючи питання про ефективність масок з бавовни із вставками і різними просоченнями, які пропонують купити в інтернеті.

"Будь-які маски допомагають хворій людині не заражати здорову", - нагадав він.

Маски з неопрену (чорні зі швом посередині, з цього матеріалу роблять костюми для дайвінгу), через які легко дихати, також не можуть врятувати від вірусу.

"Маска з неопрену добре допоможе зберегти соплі та слину, але від вірусу не врятує", - підкреслює Комаровський.

Чи можна використовувати маску кілька разів

Краще маски викидати після кожного використання.

За словами Комаровського, якщо викидати маски після кожного використання не виходить, то їх можна зібрати в поліетиленовий пакет і випрати в гарячій воді, щоб вони дійсно простерилізувались.

Читайте також: