Експерти оцінили запроваджені в Україні карантинні заходи / фото УНІАН

Більшість експертів неоднозначно оцінюють запровадження в Україні адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення карантину, закриття метро й обмеження роботи громадського транспорту.

Як передає кореспондент УНІАН, результати відповідного опитування на онлайн-конференції представив політичний аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина.

Читайте такожКоронавірус в Україні та світі: найважливіше за 8 квітня

Відео дня

"Ми просили експертів оцінити, на скільки заходи уряду є ефективними та виправданими. Якщо говорити про виправданість заходів, то всі експерти погоджуються, що карантин у навчальних закладах потрібен, закриття закладів громадського харчування і ТРЦ потрібне, але стосовно запровадження адміністративної і кримінальної відповідальності за порушення карантину, закриття метро і обмеження роботи громадського транспорту оцінки не такі однозначні. Більшість скоріше схиляється до того, що це потрібно робити, але тут немає чіткого консенсусу", - розповів він.

Так, за даними опитування, значна частина опитаних експертів (36,2%) лише частково підтримує обмеження закриття метро та обмеження роботи громадського транспорту, 15,5% вважають це повністю не виправданим, а 22,4% зазначають, що такі обмеження потрібні, але зараз вони здійснені неправильно.

Результати дослідження свідчать, що неоднозначним також є сприйняття експертним середовищем закриття кордонів, припинення авіа- та залізничного сполучення, а також запровадження адміністративної і кримінальної відповідальності за порушення карантину.

Незважаючи на те, що більшість опитаних експертів все ж підтримує або частково підтримує такі дії, частина (близько 30%) вважає їх недоцільність або неправильну реалізацію.

"Експертів також просили оцінити ефективність роботи уряду: відносно нейтральні оцінки стосуються охорони громадського порядку - вона задовільна, комунікація з населенням та пояснення запроваджених заходів також відносно нейтральні. Але інші аспекти, зокрема припинення експорту та контрабанди необхідних захисних засобів чи забезпечення медичних закладів необхідними ресурсами експерти оцінили дуже негативно", - підкреслив Сухарина.

***Опитування проведено Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва з 26 березня по 1 квітня. Всього опитано 58 експертів.