В УГКЦ пояснили, як цього року святити паски / УНИАН

Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) у зв’язку з епідемією коронавірусу та карантином тимчасово скасувала низку обов’язкових обрядів на Страсний тиждень та Великдень, і закликає вірян долучатись до богослужінь в форматі онлайн-трансляції.

Читайте такожНайстаріший єпископ УГКЦ з ознаками коронавірусу помер у США

Про це у своєму відеозверненні говорить Глава УГКЦ Блаженнійший Святослав.

«В цей час наша церква ввела особливі дозволи і особливі диспензи. Найперше – це звільнення (диспенза) від церковної заповіді, яка нам каже кожної неділі і кожного свята брати участь у богослужінні у храмі. "У зв'язку з цими надзвичайними обставинами церква знімає цей обов'язок і кличе вас залишатися вдома та дивитися онлайн-трансляцію", - сказав він.

Друга диспенза, за словами Святослава, стосується особливого обов'язку під час Великого посту – готуючись до Пасхи обов'язково приступати до святих таїнств сповіді і причастя. Наразі вірянам дозволили не сповідатися та не причащатись.

"Дбаючи про ваше здоров'я, наша церква проголосила диспензу, звільнення і від цього обов'язку. Його можна буде виконати впродовж місяця після закінчення часу карантину. Отож, готуючись до Пасхи, зазвичай люди, які раз на рік приходять до храму до сповіді та до причастя, саме в ці дні будуть інтенсивно просити цих таїнств. Я особливо прошу їх подбати про своє здоров'я та безпеку і відкласти на пізніше це ваше бажання", - пояснив очільник Церкви.

Натомість настоятель УГКЦ наголосив, що церква заохочує всіх долучатися до служінь за допомогою відеотрансляцій.

Блаженнійший Святослав також закликає вірян не наполягати на святому причасті без крайньої потреби, адже священник немає морального права відмовити в такому проханні.

Якщо причастя все ж проводиться, священник має бути у масці, а саме таїнство проводитись із особливим дотриманням санітарних норм.

Крім того, з огляду на епідемію, церква просить вірян не приносити до храму на освячення паски та лозу. Освячення можна буде провести вдома під час онлайн-трансляції.

Раніше у МВС заявили, що спільно з релігійними конфесіями визначили формат проведення Великодніх свят в умовах карантину.

Читайте также: