Ілюстрація / REUTERS

Члени "Вишеградської четвірки" - Чехія, Польща, Словаччина та Угорщина, вирішили допомогти країнам ініціативи Європейського Союзу "Східного партнерства", в тому числі Україні, у боротьбі з коронавірусною інфекцією.

Як повідомляє посольство Чехії в Україні, 8 квітня відбулася відеоконференція міністрів закордонних справ країн "Вишеградської четвірки".

Читайте такожШтрафи під час карантину: чи можна виходити з дому та чим це загрожує

Відео дня

Зокрема, головною темою конференції було майбутнє "Східне партнерство" з оглядом на запланований червневий саміт, на якому буде затверджено нове бачення цієї політики сусідства ЄС.

Глави МЗС Чехії, Польщі, Словаччини і Угорщини домовилися про підтримку партнерських країн, які зацікавлені в інтеграції до ЄС та його єдиного ринку. Вони наголосили на ключовому значенні демократичних принципів та правової держави і висловили підтримку громадянському суспільству країн "Східного партнерства". Водночас, вони підтвердили готовність "Вишеградської групи" й надалі ділитися з партнерськими країнами своїм досвідом у сфері демократичних перетворень.

Міністри заявили, що прагнуть схвалити амбіційну програму, спрямовану на майбутнє.

“Східне партнерство” має й надалі залишатися всебічним і підтримувати європейські устремління та вибір зацікавлених країн-партнерів, і в той же час розмежовуватися на основі зобов’язань партнерів і устремлінь”, - йдеться у спільній заяві.

Читайте такожВеликодній карантин: в УГКЦ через епідемію скасували низку обов’язкових обрядів Страсного тижня (відео)

Своєю чергою, міністр закордонних справ Чеської Республіки Томаш Петршічек запропонував партнерам ініціативу створити програму V4EastSolidarity, спрямовану на допомогу країнам "Східного партнерства" у зв’язку з пандемією COVID-19.

Зокрема, міністри підтримали цю ініціативу шляхом виділення 250 тис. євро під егідою Міжнародного Вишеградського фонду.

Зазначається, що програма V4EastSolidarity буде спрямована на практичне зміцнення галузі охорони здоров’я, надання соціальної допомоги і економічної стійкості вразливих груп громадян країн "Східного партнерства", які постраждали від наслідків пандемії COVID-19, та буде адаптована до потреб партнерів.

"Східне партнерство" має стратегічне значення для Європейського Союзу, а тому йдеться про пріоритетне питання їхніх зовнішніх відносин", - зазначив під час перемовин голова чеської дипломатії.

Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України, міністр Дмитро Кулеба вітає заяву міністрів закордонних справ "Вишеградської групи" щодо майбутнього ініціативи ЄС "Східне партнерство".

Він висловив сподівання на врахування підходів щодо "Східного партнерства", висловлених Польщею, Чехією, Словаччиною та Угорщиною, при підготовці саміту Ініціативи, запланованого на червень цього року.

"Ми повністю поділяємо те, що "Східне партнерство" повинно задовольняти очікування всіх його учасників, базуватися на спільних цінностях, більш активному застосовуванні відповідних стимулів, принципах "більше за більше" та диференціації, а також підтримувати європейські прагнення та європейський вибір асоційованих партнерів", - заявив Кулеба.

Український міністр запевнив, що Україна разом з Грузією та Молдовою готова сприяти започаткуванню нової амбітної глави "Східного партнерства".

"Ми виступаємо за поглиблення процесу політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС шляхом повної реалізації потенціалу поглиблених та всеохоплюючих зон вільної торгівлі (ПВЗВТ), зокрема у форматі "ЄС + асоційовані партнери", доступу до спільного ринку ЄС та посилену секторальну інтеграцію", - наголосив Кулеба.

За його словами, Україна також високо цінує чітку підтримку "Вишеградською групою" суверенітету і територіальної цілісності України у її міжнародно визнаних кордонах, у тому числі шляхом реалізації політики невизнання незаконної анексії Автономної республіки Крим та міста Севастополь Російською Федерацією.

"Ми поділяємо необхідність спрямування зусиль "Східного партнерства" для надання комплексної допомоги партнерам у розбудові стійкого суспільства, зокрема шляхом підтримки держав-учасниць у протидії кіберзагрозам та дезінформації", - зазначив Кулеба.

Він подякував "Вишеградській групі" за рішення запровадити програму V4EastSolidarity у рамках діяльності Міжнародного вишеградського фонду - спеціальну програму допомоги країнам-учасницям "Східного партнерства" у боротьбі з наслідками пандемії коронавірусної хвороби.

"Надзвичайно важливим є те, що програма буде адаптована до конкретних потреб партнерів і спрямована на практичні заходи з охорони здоров’я, зміцнення соціальної і економічної стійкості найуразливіших верств населення", - підсумував Кулеба.

Довідка УНІАН. «Східне партнерство» є політичною ініціативою, початок якої було покладено на Празькому саміті в травні 2009 року, і яка спрямована на зближення з ЄС шести східних сусідів - Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України. Співпраця ЄС зі східними партнерами орієнтована на стимулювання політичних і соціально-економічних реформ. Це означає зміцнення демократії та досягнення стабільного і збалансованого зростання в інтересах громадян.