Ілюстрація / REUTERS

У МОЗ заявили, що аптеки офіційно можуть продавати експрес-тести для виявлення коронавірусу.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу.

Читайте такожВ Україні стрімко зростає кількість хворих на коронавірус: плюс 311 випадків за добу (відео)

Як зазначив Ляшко, приватні лабораторії також можуть закуповувати тест-системи, якщо вони відповідають вимогам біологічної безпеки і мають право працювати з збудником другого класу патогенності.

"В аптеках можуть продаватися експрес-тести - це питання суб'єкта господарювання, який володіє аптекою", - заявив він.

Водночас, мер Києва Віталій Кличко наголошує, що купити експрес-тест на виявлення коронавірусу і зробити його самостійно сьогодні неможливо. Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час онлайн-брифінгу.

"Необхідність тестування на коронавірус може визначити тільки лікар - сімейний або лікар-інфекціоніст... Є чимало випадків, коли люди просять зробити їм тест, аби просто перевірити себе. Але ж треба розуміти, що тести, які з такими складнощами закуповує місто, можуть знадобитися справді хворій людині. Утім, якщо у вас таки є підстави зробити тест, але вам відмовили, звертайтеся зі скаргою на "гарячу лінію" КМДА 15-51 або на "гарячу лінію" Міністерства охорони здоров’я", - заявив Кличко.

"Експрес-тести роблять тільки лікарі в медзакладах столиці. Пацієнту із симптомами захворювання медики мають зробити спочатку експрес-тест на коронавірус. Якщо тест позитивний, лікарі беруть зразок для ПЛР-тесту. Тобто, вже для лабораторного дослідження. Щоб підтвердити чи спростувати діагноз", - наголосив мер Києва.

Як повідомив Кличко, у медзакладах столиці є сьогодні 13 тисяч експрес-тестів, за допомогою яких встановлюють попередній діагноз.

Раніше в. о. генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ України Ігор Кузін заявив, що протестувати на коронавірус всю країну технічно практично неможливо.

Читайте також: