Скандальні історії із псевдоліками "Протефлазід" від компанії "Екофарм" набирають нових обертів. Цього разу про недобросовісність компанії-виробника цього препарату заявив міський голова Львова Андрій Садовий. За його словами, в інтернеті поширюється замовна стаття про те, що львівські лікарні нібито на прохання мера отримали препарат "Протефлазід" для лікування хворих на коронавірус.

"Повідомляю, що вважаю такі дії замовників рекламних матеріалів, в яких згадується моє ім’я та прізвища керівництва ЛШМД, як глибоко недобросовісні. Звертаюсь до ЗМІ, які їх опублікували, негайно усунути ці статті, в іншому випадку це стане підставою для судових позовів", - заявив Садовий на своїй сторінці у Facebook

Препарат "Протефлазід", наданий Львову як гуманітарна допомога, буде повернено "Екофарму", повідомив також Садовий.

Відео дня

За його словами, керівництво “Екофарму” дійсно запропонувало надати безкоштовно в якості гуманітарної допомоги невелику партію свого препарату, який, за їх словами, має імуностимулюючий ефект. Натомість, попросили написати звернення від головного лікаря на їхню адресу з відповідним проханням. Але про жоден зв’язок з підготовкою лікарень міста до дій в умовах епідемії COVID-19, як про це йдеться в замовних матеріалах, мови не йшло.

Напередодні популярний блогер Олена Монова розкритикувала керівництво Львова та головного лікаря Львівської лікарні швидкої медичної допомоги за те, що вони замовили цей "фуфломіцин". "Протефлазід" – це просто чортополох на спирті, де спирту більше, ніж чортополоху", - написала вона.

Як повідомлялось раніше, "Протефлазід" – типовий приклад "фуфломіцинів", які не мають наукових підтверджень ефективності. У флаконах за 300-600 грн людям продають звичайний спирт (96%), в якому розчинені дві трави: щучка дерниста та війник наземний. У 2018 року компанія-виробник подала до суду позов про захист ділової репутації у відповідь на публікацію, в якій "Протефлазід" був віднесений до "фуфломіцинів". Суд відмовив "Екофарму" у задоволенні позову.