Ілюстрація REUTERS

Більшість українців, які повертаються з-за кордону до Львівської області, відмовляються від обсервації й знаходяться на самоізоляції вдома.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Як зазначається, щодоби з Польщі в Україну через КПП "Краківець" в'їжджає близько тисячі осіб. На кордоні вони підписують згоду про самоізоляцію. Попри те, що за рішенням уряду всі мали б їхати в місця обсервації, людям пропонують на вибір ще один варіант - відбути 14 карантинних днів вдома. Більшість людей погоджуються саме на це.

Читайте такожДе в Україні потрібно носити медичну маску: роз'яснення Кабміну

Журналісти побували в одному з місць обсервації - в протитуберкульозному диспансері. У березні спеціально для тих, хто повертається з-за кордону, облаштували 80 місць і закупили їжу. Втім, за час карантину жодної людини тут ще не було.

"Медперсонал є, приміщення готові, запаси продуктів харчування, ліки готові, антисептики" - каже завідувач реабілітаційного відділення центру легеневого здоров'я Роман Гасіджак.

Таких пунктів обсервації на Львівщині вісім. Вони розраховані всього на 2,5 тисячі осіб. Але цього, зазначають чиновники, дуже мало. Якщо сюди примусово селити всіх, хто повертається, то місця для обсервації у Львівській області заповнилися б за три дні.

"Теоретично, згідно з чинними документами, зараз би всі повинні були йти на обсервацію, але прийняти такий потік на обсервацію у Львівську область ми не зможемо. Він буде можливий хіба, якщо кожна область приєднається і буде приймати своїх мешканців", - говорить в. о. керівника департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації Андрій Васько.

Читайте такожВ Україні відкрили 56 кримінальних справ через порушення карантину

Саме тому, кажуть чиновники, людям і пропонують відбути карантин вдома. Однак дотримуються його не всі. Тільки тут, на "Краковці", за минулий тиждень затримали близько трьох десятків порушників карантину, які втекли із самоізоляції. Тобто повернулися в Україну, але через кілька днів знову вирушили до Польщі.

Стежити за дотриманням самоізоляції повинна поліція. Але, за даними прикордонної служби, тільки за минулу добу кордони України перетнули 12 тисяч осіб. Це статистика у обидві сторони, кажуть прикордонники, але уточнюють, що в'їзд переважає над виїздом. Тому проконтролювати таку кількість людей практично неможливо.