Ілюстрація / REUTERS

Українська медицина зможе витримати одночасно не більше 3,5 тисяч хворих COVID-19, якщо різко зросте наплив інфікованих пацієнтів. Тоді можна буде пройти епідемію, і паралельно лікувати людей від інфарктів, інсультів та інших ургентних станів.

Читайте такожЗаразяться 80% населення: інфекціоніст очікує "важкого сценарію" епідемії в Україні

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я і головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

Чиновник уточнив, що це стосується хворих із тяжким перебігом коронавірусної хвороби, які потребують стаціонарного лікування.

"Ми вважаємо, що кількість людей, які будуть інфіковані, які будуть з важким перебігом і будуть вимагати реанімаційних заходів. І наш межа, на яку ми розраховували, і якої ми дотримуємося – не більше 3,5 тисяч одночасного перебування хворих у відділеннях інтенсивної терапії. Це дозволить нам пройти і коронавірусну хворобу, і водночас лікувати людей від інфарктів, інсультів та інших ургентних станів", - сказав він в ефірі

Зараз, за словами Ляшка, щоб не допустити такої критичної ситуації необхідно всім українцям залишатися вдома і не порушувати правил карантину.

На цей час, за прогнозами МОЗ, Україна йде за сценарієм, при якому інфікованими будуть не більше 2% населення.

Нагадаємо, за словами глави МОЗ, стандартний протокол лікування, який затвердив уряд, українські медики будуть використовувати в залежності від перебігу хвороби та стану пацієнта (це важкий або критичний стан). Лікарі приписують ліки, затверджені протоколом, а також застосовують препарати додаткові, яких потребує кожен пацієнт індивідуально.

Скільки українців припадає на одну машину швидкої допомоги

Журналісти "Слово і діло" з'ясували, скільки українців припадає на кожну машину швидкої допомоги, на одне ліжко в лікарні та на одного лікаря-інфекціоніста в країні.

У 2019 році в Україні було 2 тис. 947 автомобілів швидкої допомоги без урахування авто, які підлягають капремонту/списанню. З них авто екстреної меддопомоги (типу В) – 2 тис. 676 і реанімобілі (типу С) – 271 машин.

На одне авто швидкої допомоги припадає 14 тисяч 211 українців.

Найбільше «швидких» у Києві, де на 246 авто припадає трохи більше 12 тис. населення. Найменше «швидких» у Волинській області, де на 52 машини швидкої допомоги – 19 тис. 830 осіб.

false

Скільки українців припадає на одну лікарняне ліжко в інфекційному відділенні

Якщо не будуть створюватись додаткові ліжко-місця у інфекційних відділеннях лікарень, то в цілому в Україні нараховується 12 тис. таких ліжок. На одне інфекційне ліжко-місце припадає 3,5 тис. осіб.

Читайте такожЗеленський розповів про три сценарії розвитку ситуації з епідемією коронавірусу в Україні

Найкраща ситуація з інфекційними відділеннями в Одеській області, де на 1,9 тис. ліжок припадає 1 тис. 200 мешканців та в Миколаївській області – на 1,3 тис. ліжок у інфекційних відділеннях лікарень припадає 900 мешканців області.

Найменші можливості розмістити в лікарнях хворих на COVID-19 у Рівненській області, де на 151 ліжко претендують 7,6 тис. жителів області.

Щодо кількість апаратів ШВЛ, то на 1,9 тис. апаратів – 22 тис. 400 осіб.

false

Скільки українців припадає на одного лікаря-інфекціоніста

Загалом в Україні 3 тис. 623 лікарі (інфекціоністи, терапевти, педіатри). На одного медичного спеціаліста припадає 11 тис. 600 потенційних пацієнтів.

Найбільше лікарів у Запорізькій області, де нараховується 308 медпрацівників, які можуть надавати допомогу хворим на коронавірус. При цьому на одного лікаря припадає 5 тис. 500 пацієнтів.

Найгірша ситуація в Хмельницькій області, де лише 51 лікар спеціалізованої практики. На одного лікаря припадає 24 тис. 600 жителів області. У Луганській області на одного лікаря – 27 тис. 400 мешканців області.

false

Як повідомляв УНІАН, станом на ранок 14 квітня в Україні зафіксовано 3 тис. 372 випадку коронавірусної хвороби COVID-19, в тому числі у 594 медичних працівників.

Читайте також: