Глава МОЗ застеріг українців від самолікування COVID-19 препаратом, що використовується при терапії ревматичних захворювань / фото ua.depositphotos.com

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов застеріг українців від самолікування COVID-19 препаратом, що використовується при терапії ревматичних захворювань.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час онлайн-брифінгу.

Міністр зазначив, що про в середині березня американські та європейські лікарі заявили про вдале застосовування препарату "Плаквеніл" в комплексній терапії для лікування коронавірусу.

Відео дня

Читайте такожПлаквеніл проти коронавірусу: все, що відомо про лікарський засіб

«Цей препарат був внесений до наших національних стандартів, до протоколу лікування, як експериментальний. Він може використовуватися виключно під наглядом лікарів та в умовах медичного закладу. Також при використанні цього препарату дуже чітко прописано надання інформованої згоди пацієнта для лікування цим препаратом. Але я ще раз хочу підкреслити: ніякого процесу самолікування такого роду лікарськими засобами бути не може», - наголосив він.

Степанов зауважив, що цей медпрепарат використовується при лікуванні певних ревматичних захворювань, в том числі системного червоного вовчака.

«Після заяв щодо ефективного використання цього лікарського засобу при COVID-19 цей засіб почав просто зникати з наших аптечних мереж. Ми турбуємося про всіх наших громадян, були проведені перемовини з компанією-виробником щодо додаткового постачання цього препарату в аптечну мережу, але, з іншого боку, нам було потрібно покращити контроль за цим препаратом. Саме для цього на наступному засіданні уряду він буде внесений до програми «Доступні ліки» та буде продаватись виключно за електронним рецептом», - сказав Степанов.

Довідка УНІАН. Під час пандемії коронавірусу «Плаквеніл», що містить діючу речовину гідроксихлорохін, почали використовувати для лікування пацієнтів з тяжкими симптомами COVID-19. Це призвело до ажіотажу навколо цього медикаменту в аптеках.

8 квітня Степанов заявив, що у МОЗ домовилося з компанією-виробником «Плаквенілу» про поставку додаткової партії препарату по всій країні.

Станом на ранок 14 квітня в Україні зареєстровано 3 тис. 372 лабораторно підтверджені випадків COVID-19, з них 98 летальних, 119 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 270 нових випадків.

Читайте також: