Ілюстрація REUTERS

Наразі українців найбільше турбують такі питання, як здоров'я близьких, зростання цін на продукти та фінансові труднощі.

Про це свідчать результати опитування "Оцінка успішності влади та реакція суспільства на епідемію коронавірусу та політичні події в Україні", що проведено Київським міжнародним інститутом соціології з 7 по 11 квітня.

Читайте такожКличко відповів, за яких умов та коли послаблять карантин у Києві

Відео дня

Зазначається, що говорячи про проблеми і складнощі, які їх зараз турбують, респонденти найчастіше за все називали такі (можна було обрати до 3 відповідей): переживають за здоров'я близьких - 36%; сильно зросли ціни на продукти харчування - 29%; виникли фінансові труднощі - 26%; складно купити засоби індивідуального захисту: маску, рукавички, рідину для дезінфекції - 20%.

Побоюються, що не зможуть отримати медичну допомогу в разі необхідності, 20% опитаних; респондент сам (сама) боїться захворіти - 13%; постійно переживає через невизначеність ситуації - 13%; складно сидіти вдома і не виходити на вулицю - 12%; потрібно поїхати в інший населений пункт, а транспорт не ходить - 11%; потрібно їздити на роботу, а громадський транспорт майже не працює - 10%; респондента відправили в неоплачувану відпустку - 5%; респонденту загрожує втрата роботи - 5%; стало складно вести свою підприємницьку діяльність - 5%; виникли складнощі з купівлею продуктів харчування та необхідних у побуті речей - 4%.

Читайте такожМайже половина українців вважають, що влада успішна в протидії епідемії коронавірусу - опитування

Крім того, тим респондентам, хто має роботу, та є найнятим працівником, ставилось питання про те, чи виникли у них наступні складнощі на роботі (можна було обрати усі відповіді, що підходять): невиплата зарплати - 4% (в березні - 3%); запропонували піти в неоплачувану відпустку - 17% (в березні - 12%); запропонували звільнитися через скорочення - 2% (в березні - 2%); запропонували погодитися на зниження зарплати - 6% (в березні 6%); у 74% зайнятих жодної з цих проблем поки що не виникало (в березні – 74%).

"54% респондентів більше побоюються економічних наслідків від введення карантинних обмежень, ніж епідемії коронавірусу (в березні - 43%); 26% більше побоюються епідемії коронавірусу в Україні (в березні - 34%); 13% не побоюються ні першого, ні другого, вважаючи, що ситуація нормалізується протягом 1-2 місяців (в березні - 14%)", - розповіли соціологи.

*** Опитування проведено методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. В ході опитування проведено 2 тис. інтерв'ю. Вибірка репрезентативна для дорослого населення України (віком від 18 років). До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України, - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.