Ілюстрація / REUTERS

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує посилити кримінальну відповідальність за незаконне вивезення з України товарів протиепідемічного призначення.

Про це йдеться у повідомленні на сайті парламенту.

Зазначається, що комітет на засіданні 15 квітня в режимі відеоконференції розглянув підготовлений до другого читання проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо криміналізації вивезення (пересилання) через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення", №3271.

Відео дня

Читайте такожСтепанов повідомив про "коронавірусний" антирекорд в Україні і звернувся до українців

У комітеті нагадали, що документ спрямований на запобігання незаконному вивезенню через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню.

Проектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 201-2 та встановити кримінальну відповідальність за вивезення у значному або великому розмірах через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню, або вивезення яких громадянами не допускається.

Документом також запопоновані зміни до абзацу першого частини другої статті 216 Кримінального процесуального кодексу, яким пропонується здійснення досудового розслідування злочину, передбаченого статтею 201-2 КК в редакції проекту закону, віднести до компетенції слідчих органів безпеки.

Голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Олександр Бакумов доповів про опрацьовані підкомітетом пропозиції, які надійшли від суб‘єктів законодавчо ініціативи. Він повідомив, що пропозиції зводилися до того, аби обмежити в певному часі дію цієї законодавчої норми.

За його словами, всі вони є слушними, однак врахувати їх у запропонованому тексті неможливо, оскільки руйнується мета законопроекту.

Так, у редакції, прийнятій у першому читанні, проект мав забезпечити запобігання незаконному вивезенню через митний кордон товарів протиепідемічного призначення, коли ситуація не настала, і уряд має право вживати обмеження на експорт, коли ще немає карантину і коли немає надзвичайної ситуації або не введений надзвичайний стан. Тобто, спрацювати наперед, обмежити експорт протиепідемічних засобів, і таким чином, підвести цю статтю під відповідальність тих, хто буде порушувати, пояснили в комітеті.

Бакумов також зазначив, що до законопроекту є певні запитання щодо процедури і щодо "складової об‘єктивної сторони злочину".

Так, підкомітет запропонував включити до тексту проекту правку щодо заслуховування інформації про хід виконання цього закону до звіту про хід і виконання Програми діяльності Кабінету міністрів за 2020 рік та "внести зміни до пункту 1 статті 201-2, якими виключити з тексту слова "громадянами".

Члени комітету під час обговорення висловили зауваження до запропонованих позицій та сумніви щодо необхідності запровадження такої кримінальної відповідальності на невизначений термін, йдеться у повідомленні.

За результатами розгляду, 13 голосами "за" при 9, що утрималися, було ухвалене рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №3271 у другому читанні і в цілому з урахуванням пропозицій комітету.