Відсутність системи протиепідемічного захисту обійдеться українцям дорожче, ніж її фінансування / фото УНІАН

Головний санітарний лікар України і заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що для боротьби з майбутніми епідеміями Україні потрібно внести зміни до Конституції.

В інтерв'ю НВ він зазначив, що Китаю вдалося локалізувати епідемію коронавірусу примусовими адміністративними заходами, тоді як іншим країнам це зробити не вдалося.

"На майбутнє ми повинні розписати законодавчі акти, внести зміни до Конституції. Такі історії можуть повторюватися дуже часто. Питання кіберзагрози і біозагрози - дві ключові речі, які реально можуть змінити світогляд у найближчі 10 років", - вважає головний санітарний лікар України.

Відео дня

Читайте також"Багато хто зненавидів би": головний санлікар розповів, чому церкви не закрили на карантин

На думку Ляшка, в Україні також необхідно створити централізовану систему протиепідемічного захисту.

"Коли нам потрібно було прийняти літак з Уханя і коли ми шукали місця для обсервації, я зрозумів, що без жорсткої централізованої системи протиепідеміологічного захисту дуже важко працювати в децентралізації. Система протиепідеміологічного захисту повинна бути така ж централізована, як Державна служба з надзвичайних ситуацій", - заявив він, зазначивши, що відсутність такої системи коштуватиме українцям дорожче, ніж її фінансування.

Нагадаємо, раніше голова МОЗ Максим Степанов заявив, що Україні рано виходити з карантину через поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

Читайте також: