Що робити вагітним при підозрі на коронавірус / zapitay.com.ua

У Центрі громадського здоров'я оприлюднили механізм надання медичної допомоги вагітним з підозрою на коронавірус.

Про це повідомляється на сторінці ЦГЗ у Facebook.

В установі підкреслюють, що вагітні жінки не є більш сприйнятливими до COVID-19, ніж інші люди. У групі ризику лише вагітні із супутніми патологіями: цукровим діабетом, онконедугами, хронічними захворюваннями легень, імуносупресивними станами тощо.

Відео дня

"Наразі зафіксовано лише два випадки можливої вертикальної трансмісії вірусу. Передавання, швидше за все, відбувається від матері до новонародженого безпосередньо після пологів. Зараз немає доказів щодо антенатального, інтранатального передавання або зараження через генітальні рідини", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожОдну з київських лікарень закрили через підтверджений коронавірус у всього персоналу - ЗМІ

Спеціалісти наголошують, що жінкам із симптомами коронавірусу слід самоізолюватися і терміново зв’язатися із сімейним лікарем. Якщо у вагітної з підозрою чи підтвердженою коронавірусною інфекцією починаються пологи, її перевозять до пологового будинку.

Для діагностики COVID-19 приймальне відділення повинне мати:

  • експрес-тести на новий коронавірус і грип;
  • пробірки для вірусологічного дослідження із транспортним середовищем;
  • контейнери для їх транспортування.

"Обирати тактику пологів слід з урахуванням акушерських показань, крім випадків, коли у жінки дихальна недостатність, що потребує негайного розродження. Під час кесаревого розтину слід здійснювати спінальну чи епідуральну анестезію. Уникайте загальної анестезії, крім стандартних показань до її проведення. Уся хірургічна бригада повинна бути одягнена у засоби індивідуального захисту", - розповіли в установі.

Читайте також: