В Україні очікується ще два піки коронавірусу / фото УНІАН

В Україні очікується ще два піки коронавірусу - орієнтовно в кінці квітня та між 3 і 8 травня.

Про це, посилаючись на розрахунки Національної академії наук, заявив в інтерв'ю РБК-Україна прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Виходячи з цього Кабмін має намір продовжити карантин в Україні до 11 травня, але з деякими пом'якшеннями.

Відео дня

"Ми не знаємо, наскільки вони (піки захворюваності - ред.) будуть потужними. Але це ті прогнози, які НАН робить розрахунковим методом, при інших незмінних умовах. Тобто при таких умовах, які маємо зараз. Тому на засіданні Кабміну, ґрунтуючись на цих розрахунках, ми продовжимо карантин, як мінімум до 11 травня. Водночас ми плануємо вже пом'якшити деякі заходи. Наприклад, плануємо пом'якшити умови обов'язкової обсервації. Можливо, будуть ще дві-три сфери, в яких ми розглянемо пом'якшення карантинних заходів", - сказав голова уряду.

При цьому Шмигаль додав, що 11 травня розглядається як "бажаний кордон", після якого будуть надходити позитивні дані й це дозволить вже з 12 травня почати пом'якшення обмежень.

Читайте такожУ 30% людей, які перехворіли на COVID-19, не виробляються антитіла

"Але не факт, що так і буде. Сьогодні ще ніхто в світі прогнозувати і передбачати дані щодо коронавірусу не навчився, всі можуть тільки здогадуватися. Ми хочемо, щоб з 12 травня у нас відбулися певні пом'якшення, і ми вже почали думати про розвиток економіки. Тому ми зараз прораховуємо моделі, де ж знаходиться цей баланс між жорстким карантином і роботою економічних секторів. Особливо критично важливі сектори малого та середнього бізнесу, у яких дуже велика кількість робочих місць", - додав він.

При цьому Шмигаль зазначив, посилаючись на дані ВООЗ, що мінімум наступні два роки доведеться дотримуватися масочного режиму та соціальної дистанції.

Прем'єр також не виключив, що в майбутньому карантинні обмеження будуть вводитися в окремих населених пунктах або областях України.

"Всі країни, які успішно подолали перший пік захворюваності, сьогодні стоять на порозі таких піків, в тому числі в Китаї є повторні хвилі. І в інших країнах, які ніби як першу хвилю пройшли і начебто вже її подолали, сьогодні вже спостерігають за початком другої хвилі захворюваності. Тому ілюзії, що Україні вдалося втримати першу хвилю і що все в порядку, немає. Потрібно вчитися жити в нових умовах", - зазначив голова уряду.

Як повідомляв УНІАН, у США директор Центру по контролю і профілактиці захворювань (CDC) Роберт Редфілд заявив, що друга хвиля коронавірусу можлива взимку, і вона може стати більш серйозною, ніж нинішня.

Читайте також: