AstraZeneca - вчені досліджують виникнення тромбів – Reuters /фото REUTERS

Науковці вивчають щонайменше 18 повідомлень про утворення тромбів у вакцинованих від коронавірусу людей препаратом AstraZeneca.

Про це повідомляє Reuters.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, де ще в Україні виявили "британський" штам коронавірусу

Відео дня

Європейські дослідники висунули одну з теорій, що вакцина у деяких рідкісних випадках викликає утворення незвичайних антитіл; інші намагаються зрозуміти, чи пов’язані ці випадки з протизаплідними пігулками.

Проте вчені зауважують, що остаточних доказів цьому немає.

Більшість випадків стосується жінок у Європі. Два випадки зареєстровані в Індії.

Професор норвезької університетської лікарні Осло Паал Андре Холм, який лікував трьох медиків з тромбами після вакцинації, заявив на прес-конференції у четвер, що «ми зробили відкриття, котре зможе пояснити клінічне прогресування пацієнтів».

Фахівець попередив, що результати будуть попередніми: «Це тільки початок наших досліджень».

Водночас у Європі з’ясовують, чому ці випадки стосувалися жінок молодого віку, і чи причетна до них AstraZeneca. Вакцина отримала дозвіл на екстрене застосування у 70 країнах, крім США.

Проблеми з вакциною від коронавірусу AstraZeneca

  • Скандал навколо вакцини британо-шведської фармацевтичної компанії виник після смерті кількох щеплених вакциною AstraZeneca. Після щеплення у них розвинулася тромбоемболія.
  • Використання вакцини призупинили у низці країн. Серед них - Данія Норвегія, Італія, Австрія, Румунія, Болгарія, Німеччина, Франція, Іспанія та інші.
  • У самій AstraZeneca заявили, що випадки тромбозу у щеплених від COVID-19 не пов'язані з вакцинацією.
  • В ЄС також заявили, що не бачать зв'язку між щепленням вакциною AstraZeneca і випадками тромбозу.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я закликала продовжити вакцинацію проти коронавірусу вакциною AstraZeneca, на тлі рішення цілого ряду країн призупинити використання препарату.