Британський штам небезпечний для дітей / фото ua.depositphotos.com

У всьому світі науковці вже відкрито визнають, що недооцінювали загрозу коронавірусу для дітей. Так, Центри з контролю і профілактиці захворювань США заявили про те, що реальна захворюваність серед неповнолітніх в десять разів вища за офіційні дані. З появою мутантних штамів ця загроза могла істотно зрости.

Як пише 24 канал з посиланням на CDC, в адміністрації президента США повідомили, що країна зіткнеться з "серйозними проблемами" в боротьбі з пандемією до літа. За словами експертів, британський штам B.1.1.7, який стрімко поширюється в Штатах, легше заражає дітей.

Читайте такожНа Житомирщині виявили "британський" штам коронавірусу

Відео дня

"Під час поширення попередніх штамів коронавірусу ми не бачили, щоб діти до восьмого класу часто заражалися або серйозно хворіли. І діти не заражали так часто інших членів спільноти. Новий штам на 50-100% більше заразний і викликає ускладнення приблизно в 55% випадків COVID-19", – йдеться в повідомленні.

Раніше з аналогічною заявою виступили фахівці в області дитячих інфекційних захворювань Стамбульського Університету. За їхніми словами, в Туреччині спостерігається значне зростання випадків коронавірусу серед дітей, який пов'язують з поширенням штаму В.1.1.7.

Мутантний штам вражає дітей молодше дев'яти років, викликаючи все більше випадків мультисистемного запального синдрому (MIS-C) – важке захворювання, пов'язане з коронавірусом. Симптоми цього стану дуже схожі на рідкісний синдром Кавасакі, що викликає запалення в серці, легенях і очах.

Що відомо про британський штам коронавірусу

  • Перші повідомлення про виявлення нового штаму коронавірусу B117 з'явилися 19 грудня в Великобританії.
  • Сьогодні британський штам виявлений в 111 країнах, в тому числі в Україні.
  • Науковці вказують, що в новому штамі незвично велика кількість мутацій – 17 – в порівнянні з першим штамом SARS-CoV-2, який був виявлений в Ухані.
  • Вісім з цих мутацій – на шипоподібному білку, який відповідає за інфікування. Деякі з них потенційно можуть впливати на здатність вірусу інфікувати людей.