З 19 жовтня діє нове карантинне зонування / фото REUTERS

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин розповів про ситуацію в місті, яке потрапило до червоної зони.

В ефірі каналу "Україна 24" він заявив, що в Хмельницькому в останній тиждень ситуація вже стабілізувалася, але був сплеск наприкінці вересня — перших числах жовтня, коли спостерігалося різке зростання нових випадків коронавірусу з декількох десятків до ста і більше за добу.

Читайте такожПандемія COVID-19 вийшла на новий рівень: в Україні не залишилося регіонів, готових до послаблення карантину

Відео дня

"Але починаючи з минулого понеділка, останній тиждень ситуація стабільна. У суботу було 79 випадків і 206 одужали, вчора 40 випадків і 26 одужали. За останній тиждень одужуючих більше, ніж нових випадків, які ми виявляємо", — сказав він.

За словами мера, в лікарнях Хмельницького кількість пацієнтів з коронавірусом не збільшується.

"Щодо медичних установ, то за останній тиждень кількість госпіталізованих і тих, кого ми виписуємо, приблизно однакова. 200-220 — це стабільна кількість госпіталізованих в наших трьох лікарнях, які приймають хворих COVID-19. Медикам, звичайно, дуже важко. Наша інфекційна лікарня з березня приймає фактично всю область, і люди дуже стомилися. Їх потрібно максимально підтримувати. Якщо не буде різкого сплеску, то ми з усім впораємося", — сказав він.

Також Симчишин розповів, що в місті продовжує працювати, а що закрилося.

"Хмельницький в червоній зоні, але постанова Кабміну дозволяє підходити окремо по кожному з регіонів. Нам вдалося переконати державну комісію не вводити жорсткий локдаун в Хмельницькому, і фактично вся міська економіка працює. Працює громадський транспорт, працюють дитячі садки та всі заклади торгівлі, в тому числі всі ринки, ТРЦ, заклади громадського харчування. Не працюють кінотеатри, театри, розважальні заклади. Заборонено відвідувати установи соціальної сфери та реабілітації — вони працюють, але без відвідувачів. Фактично, все нормально, місто живе далі. Школи відсьогодні пішли на канікули. Планували з 26-го, але тут більше взяли до уваги виборчий процес. У нас в більшості шкіл розміщуються виборчі дільниці, і вирішили, щоб не було скупчень і літніх людей, і дітей. Коли вийдемо, залежить від того, як швидко все підрахують. Повинні вийти 30-го, але можемо вийти й раніше", — розповів він.

Адаптивний карантин в Україні

  • З 1 серпня адаптивний карантин в Україні передбачає поділ усіх регіонів на чотири зони - "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону", залежно від епідеміологічної ситуації в кожному окремо взятому.
  • У кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм’якіші - в "зеленій" зоні, найбільш жорсткі заборони очікують регіони "червоної" зони.
  • З 19 жовтня  в Україні почало діяти нове епідемічне зонування.