Ілюстрація / REUTERS

Лікарі підключають хвору на COVID-19 людину до ШВЛ, коли легені вже ушкоджені, а цього потрібно не допустити.

Про те, чому коронавірус має потужний руйнівний вплив на легені людини, розповіла інфекціоністка Тетяна Логінова в ефірі каналу "Україна 24".

Читайте такожМутація COVID-19 впливає на ефективність майбутньої вакцини - МОЗ

Відео дня

"Цей вірус дуже добре культивується саме в легенях. Для нього це живильне середовище. Тому завдання медиків — не допустити його проникнення в легені — з верхніх дихальних шляхів у нижні. Тут спрацьовує рання профілактика, тому і необхідно якомога раніше звернутися до лікаря, ще до появи ускладнень", — сказала вона.

Інфекціоністка розповіла, як діють лікарі, щоб не допустити ушкодження легень.

"Лікарі підключають людину до ШВЛ, коли легені вже ушкоджені, а цього потрібно не допустити. Для цього використовуються множинні противірусні засоби. Так, з'явилися дані вчених про дії інтерферонів, які можуть зв'язати вірус у перші години захворювання. Якщо невелике запалення встигне проявитися в легенях, то піде незворотний зв'язок, піде заміна тканини на фіброзну. Людина після цього не буде вже мати такі ж дихальні можливості, як до хвороби", — сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, в Україні з початку пандемії лабораторно підтверджено 65 тис. 656 випадків COVID-19, за добу - 807 нових.

Після перенесеної коронавірусної хвороби одужали 36 тис. 122 особи, зареєстровано 1 тис. 616 летальних випадків.