В Україні через коронавірус школи вже масово переводять на дистанційне навчання / фото REUTERS

З початку навчального року пройшло три тижні, а школи і в регіонах, і в столиці вже починають переходити на дистанційне навчання. За словами мера Києва Віталія Кличка, чотири школи в столиці вже пішли на карантин і ще 188 класів в школах міста перевели на дистанційне навчання.

Читайте такожСтепанов пояснив, як будуть працювати школи, дитсадки і транспорт при суворому карантині

Київська область також не відстає - там на "дистанційку" перевели 25 загальноосвітніх шкіл. Не краща ситуація і в регіонах - наприклад, в Миколаєві, за даними місцевої влади, дистанційно навчаються 63 класу, також вдома діти вчаться і в Чернігівській, Донецькій, Львівській області.

Відео дня

Експерти розповіли, чи є передумови для повного закриття на карантин шкіл по всій країні, пише Главред.

Коли закриють школи в Україні

Попри те, що школи поступово закриваються по всій країні, в Міносвіти непохитні і не бачать передумов для тотального повернення до дистанційного навчання.

За словами в.о. глави відомства, Сергія Шкарлета, все буде залежати від того, в якій зоні буде знаходитися та чи інша адміністративно-територіальна одиниця.

"Якщо це буде червона зона, то, звичайно, передбачається навчання тільки в дистанційному форматі ...", - заявляв кілька днів тому в.о. міністра.

Зазначимо, що на недавньому засіданні Кабмін дозволив роботу шкіл в червоних зонах. Згідно з ухваленим рішенням, відвідування навчальних закладів буде заборонено в разі, якщо на самоізоляцію відправлять більш ніж половину класів. Однак інфекціоністи вважають, що закрити всі школи на карантин доведеться і дуже скоро.

"Ситуація з коронавірусом розвивається дуже швидко - зелена зона епідемії переходить в помаранчеву або червону через повітряно-капельний шлях поширення. І з епідеміологічної точки зору, так поступали під час епідемії грипу, тому що основне джерело поширення збудника - це діти в дитячих садах і школах. Але якщо при грипі карантин тривав два-три тижні, то зараз він може тягнутися місяцями", - уточнює лікар-інфекціоніст, доктор медичних наук Ігор Марков.

Погоджується з колегою і керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, лікар-інфекціоніст Андрій Александрін. За його словами, більшість дитячих освітніх установ в Україні в принципі не готові до забезпечення інфекційної безпеки.

"Поки ми не навчимося контролювати в школах і садках вологість повітря і температурний режим, всі ці заходи, такі як закупівлі дезінфектантів, антисептиків або покупки щитків для вчителів, які спрямовані ні на що інше, як на знищення бюджетних коштів, ефекту від цих дій не буде ", - сказав Александрін.

Він уточнив, що карантин доведеться запроваджувати через COVID-19 не у дітей, а у вчителів, які безпосередньо знаходяться в групі ризику: тому тенденція така, що вже через пару тижнів, коли почнеться серйозне похолодання, практично всі школи і садочки будуть закриті на карантин.

Як позначиться карантин на якості освіти

Головний експерт групи "Освіта" реанімаційному пакету реформ Володимир Бахрушин підтверджує, що і зараз практика свідчить про те, що школи частіше закривалися саме через хворобу вчителів.

За його словами, попри те, що вся Україна вже пройшла жорсткий локдаун у березні і квітні, технічні проблеми з доступом до дистанційного навчання у багатьох українців існують досі.

"Дистанційний режим передбачає, що і учні, і вчителі працюють з дому, де не у всіх є можливості для роботи. Згідно свіжої статистиці Юнеско, близько третини українських учнів не мали доступу до жодного з форматів навчання (інтернет, радіо і ТБ уроки) і не могли навчатися дистанційно. Зараз, з огляду на першого карантину, можливо, ситуація дещо покращиться, але не набагато і проблеми будуть виникати і далі ", - пояснив Бахрушин.

На його думку, технічна непідготовленість України може істотно погіршити саме навчання. Що ж стосується того, як довго школярі в разі повного переходу на дистанційне навчання залишатимуться вдома, то тут експерти обережні в прогнозах.

"Можна робити більш жорсткий карантин і знижувати навантаження на медичну систему, але тоді процес може розтягнутися. Як кажуть фахівці, поки немає вакцини, повинен виробитися колективний імунітет, Так як вакцина навряд чи з'явиться раніше наступного року, необхідно, щоб значна частина населення перехворіла - за різними оцінками, від 20 до 70%. Тому як мінімум, карантини в школах можуть тривати аж до зимових канікул", - резюмував експерт.

Навчання в умовах пандемії коронавірусу: що відомо