В Україні через карантин та відсутність транспорту значно посилився дефіцит донорської крові

Керівник відділу безпеки крові та донорства ЦГЗ розповіла хто може бути донором крові.

У зв’язку із карантином та відсутністю транспорту значно посилився дефіцит донорської крові.

Про це повідомила керівник відділу безпеки крові та донорства Центру громадського здоров’я МОЗ України Ірина Славінська-Ріцнер під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожПеревірена донорська кров в Україні може бути інфікована смертельними вірусами

«На жаль, через обмеження доступу до громадського транспорту зменшився потік донорів до центрів крові, а потреба у крові, на жаль, не зменшилася. Хоча планові операції і відмінили, проте є пацієнти, які не можуть відмінити свою хворобу. Це люди з онкологічними захворюваннями, це вагітні жінки у разі ускладнення пологів. Тому Центр громадського здоров’я закликає громадян стати донорами», - сказала вона.

Також Славінська-Ріцнер нагадала, хто саме може бути донором.

«Це людина віком від 18 років та вагою від 50 кг, яка є здоровою», - зазначила вона.

Славінська-Ріцнер пояснила, що є певні вимоги для стану здоров'я донора.

«Донори не повинні мати хронічних захворювань, таких захворювань як ВІЛ/СНІД, гепатиту В та С, венеричних захворювань, хронічних серцево-судинних захворювань, захворювань ендокринної системи, не повинні мати будь-яких хірургічних втручань впродовж року до моменту здачі крові», - зазначила вона.

Крім того, люди, які зробили татуювання, не можуть бути донорами впродовж року. Жінки можуть бути донорами лише через рік після пологів і не менше, ніж через три місяці після закінчення грудного вигодовування дитини.

Говорячи про те, як дістатися до Київського міського центру крові, Славінська-Ріцнер зазначила, що скористатися громадським транспортом від центру крові можна за наявності посвідчення донора або ж довідки про здачу крові, яку обов’язково видають у центрі крові.

«На жаль, до центру крові доїхати з такими документами не вийде, лише з нього», - зазначила вона.

Раніше УНІАН повідомляв, що здавати кров під час карантину безпечно, якщо дотримуватися загальних заходів безпеки.