Ілюстрація REUTERS

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що станом на 18 травня 14 областей повністю виплатили надбавки до заробітної плати за березень лікарям, які працювали з хворими на COVID-19, решта областей розрахуються найближчими днями.

Читайте такожУ Харкові медики влаштували акцію з вимогою виплати надбавок (фоторепортаж)Як повідомили у прес-службі Офісу президента, про це Степанов повідомив під час традиційної селекторної наради з питань запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 під головуванням президента України Володимира Зеленського.

Зазначається, що 14 областей уже повністю виплатили надбавки до заробітної плати за березень лікарям, які працювали з хворими на COVID-19, решта областей розрахуються найближчими днями. Водночас регіони почали виплати доплат за квітень.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до державного бюджету на 2020 рік, необхідні для боротьби з COVID-19.

14 квітня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що кошти з Фонду боротьби з COVID-19 підуть на доплати медпрацівникам, придбання медичного обладнання та медпрепаратів, які використовуються для лікування хворих на COVID-19.

24 квітня Кабінет міністрів затвердив рішення про доплати медикам, які лікують хворих на COVID-19, у розмірі до 300% заробітної плати.

6 травня на засіданні уряду у відповідь на звинувачення в тому, що багато медпрацівників не отримали обіцяні владою доплати Степанов заявив, що проблема виникла через дії обласної влади. За його словами, на місця було спрямовано медичну субвенцію за березень у розмірі 905 млн грн. При цьому підвищені оклади необхідно було виплатити 5 тис. 435 медикам, задіяним у боротьбі з COVID-19, - на це необхідно 181,661 млн грн. Тобто, коштів вистачало, проте місцева влада почала шукати приводи, щоб ці гроші не виплачувати, чиновники, за словами міністра, почали користуватися наказом Мінсоцполітики від 2003 року, якою передбачено доплати за фактично відпрацьований час.

6 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що голови облдержадміністрацій можуть бути позбавлені зарплат чи посад, якщо у підпорядкованих їм областях медики не отримають надбавки за роботу з хворими на COVID-19.