Лікар попередила про другу хвилю COVID-19 в Україні / фото УНІАН

В Україні після ослаблення карантину можлива друга хвиля коронавірусу. Її поява залежить від дотримання соціальної дистанції, скупченості населення, від того, які заходи буде проводити уряд.

Таку думку висловила завідувач кафедри епідеміології Харківського медуніверситету Тетяна Чумаченко в ефірі каналу "Україна 24".

Читайте такожУ МОЗ назвали дату, коли розраховують зафіксувати нульову статистику щодо коронавірусу в Україні

Відео дня

За її словами, епідемічний потенціал вірусу на сьогодні не знизився.

"У нас все населення чутливе до вірусу, практично всі, за винятком 20 тисяч осіб, які перехворіли. Ймовірність того, що зустріч зараженого і чутливого відбудеться, висока. Це залежить від соціальної дистанції, скупченості населення, від того, які заходи буде проводити уряд. Епідемічний потенціал вірусу на сьогодні не знизився, вірус знайшов в людині господаря для свого існування. Він дуже добре себе почуває, і очікувати, що вірулентність знизиться, не потрібно. Вірулентність буде зростати, а значить, захворювання не піде", – сказала вона.

Епідеміолог зазначила, що ситуація залежить від інших країн, які відкрили курортний сезон, це означає, що висока ймовірність зустрічі з новими джерелами інфекції і завезення її в країну. Лікар зазначила, що основний спосіб поширення вірусу – аерозольний, людина видихає збудник при чханні, кашлі, розмові, крику.

"Вірус виділяється в зовнішнє середовище і потрапляє в сприятливі умови, за 3 секунди він може потрапити в сприйнятливий організм. Якщо людина чхнула – це може бути 3-5 метрів, а не тільки 1,5. Попри те, що карантин триває, люди перестали носити маски, збираються групами. Це неприпустимо", – сказала лікар.

Раніше глава Європейського центру з профілактики та контролю захворювань доктор Андреа Аммон заявила, що Європу неминуче накриє друга хвиля пандемії коронавірусу, яким вже заразилися понад 5 млн людей у всьому світі.

В Україні за даними на 28 травня понад 22 тисяч інфікованих COVID-19. Понад 8 тисяч - перехворіли на коронавірус.