Епідсезон в Україні почався: як уберегтися від небезпечних вірусів

З настанням холодів в Україні почався і епідсезон, а найбільш поширеними випадками зараження вірусами є грип та COVID-19. Всього щорічно в Україні фіксується близько 6 млн випадків інфекційних захворювань, 98% з яких припадають на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ).

Як зазначають фахівці, незалежно від віку чи статі, вакцини від грипу та COVID-19 можуть значно зменшити ризик зараження та важких ускладнень, а також допомогти зупинити поширення вірусів у спільноті.

"У світі, де стрімко поширюються ці хвороби, вакцинація стає необхідною та важливою частиною глобального здоров’я", - каже лікар сімейної медицини Анна Сєрова.

Вакцинація важлива не лише на особистому рівні, а й на рівні суспільства та нації в цілому. Це ефективний спосіб запобігти епідеміям і зберегти здоров'я тисяч людей.

Медики попереджають, що сезон інфекційних захворювань, COVID-19 і грипу в цьому році очікується важче, ніж в минулому році, тому що хвороби будуть вражати українців одночасно. Лікарі відзначають, що щеплення бажано зробити до початку циркуляції сезонних вірусів, щоб сформувалася достатня кількість антитіл, для чого потрібно приблизно два тижні. Однак вакцинуватися можна і пізніше, навіть якщо вже зафіксовані сезонні спалахи.

Одним з проектів, який забезпечує всі верстви населення якісними медичними послугами і вибудовує в Україні довіру до вакцинації, є проект USAID "Розвиток стійкої системи громадського здоров'я". Мета цього інструменту боротьби - забезпечити людей знаннями, що вакцинація від грипу не захищає від COVID-19 і навпаки, зупинити поширення смертельних вірусів і поліпшити якість життя. Згідно з рекомендаціями фахівців, щеплення проти обох цих захворювань можна проводити в один день або з мінімальним інтервалом.

Особливу увагу варто звернути особам, які входять в групи ризику. До них відносяться люди старше 60 років, вагітні жінки, люди з хронічними захворюваннями, а також лікарі, вчителі та військовослужбовці.

Вакцинація від коронавірусу залишається безкоштовною для всіх бажаючих. На даний момент в Україні наявності майже 5 млн доз вакцини для дорослих і окремі вакцини для дітей.