Як відрізнити коронавірус від ГРВІ та грипу / фото ua.depositphotos.com

Уся група вірусних респіраторних захворювань досить схожа за клінічним проявами. Тому і грип, і ГРВІ, і COVID-19 мають подібні симптоми. І починаються вони схоже, але у COVID-19 набагато більший, тривалий інкубаційний період, тому що у звичних нам ГРВІ, грипу близько чотирьох годин достатньо, щоб ми захворіли.

Читайте такожНауковці склали прогноз розвитку пандемії COVID-19 в Україні

Про це ТСН.ua розповіла лікарка-епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк.

Відео дня

"Як ми знаємо, COVID-19 може проявитися протягом 14 днів. Це викликає певні складнощі в діагностиці та в ізоляції контактних людей. Але по клініці - дуже схожі захворювання. І, дійсно, потрібно лабораторне підтвердження, аби зрозуміти, що саме у людини, коли вона має такі симптоми", - наголосила вона.

Як зазначила епідеміолог, єдине, у разі інфікування коронавірусом є характерні ознаки - це втрата нюху, яку дуже багато хто відзначає, це також кишкові розлади.

"Але у будь-якому разі COVID-19 складно диференціювати без лабораторного підтвердження", - підсумувала Сояк.

Коронавірус і грип: що варто знати

  • Лікар пояснила, чи може хворий на грип "підчепити" коронавірус. Експерт зазначила, що хвора на грип людина не може заразитися коронавірусом, оскільки між вірусами відбувається "конкуренція". 
  • Наразі в Україні готуються до сезону грипу, тому вирішили розробити тест-систему, яка дозволить визначати з одного зразка, на що хвора людина: грип, парагрип чи коронавірус.
  • З початком осені лікарі починають нагадувати своїм пацієнтам про необхідність підготуватися до холодної пори й зробити щеплення від грипу. Зазвичай чимало людей ігнорують це попередження. Але в 2020 році краще так не легковажити. Експерти пояснюють, чому цього року краще зробити щеплення від сезонного грипу.